KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Trudny rynek wołowiny

Opublikowano 19.09.2019 r.
Wyjątkowo stabilny w ubiegłych latach rynek wołowiny w tym roku nie przestaje zaskakiwać. Ceny zdążyły się ustabilizować na najniższym od pięciu lat poziomie, a już zapowiadają się kolejne obniżki.

Największy spadek widać w przypadku byków, które są już o kilkanaście procent tańsze niż przed rokiem. Mniejsze, zaledwie kilku procentowe przeceny zanotowano w przypadku jałówek.

Największy wpływ na nasz rynek ma eksport. Mimo znacznego wzrostu spożywcia wołowiny w kraju i tak za granicę trafia 80 procent naszej produkcji. Na najlepszych jakościowo sztukach mięsnych nadal można zarobić, ale tylko na nich. Wstrzymanie, jak zawsze o tej porze, odbiorów mięsa koszernego i trudny do przewidzenia sposób wyjścia z Unii Europejskiej Wielkiej Brytanii wprowadza na rynek dużą niepewność.

Niektóre zakłady już teraz wprowadziły 20 groszowe obniżki, inne przymierzają się do nich w najbliższym czasie.

Przeceny dotyczą głównie byków, a te skupowane są teraz nawet poniżej sześciu złotych za HF i dochodzą do ponad siedmiu złotych przy sprzedaży ras mięsnych.

Wyżej niż byki wyceniane są jałówki, bo tych wciąż jest mało i popyt na nie utrzymuje się. Ceny skupu zaczynają się od 6 zł. i sięgają 7,5 zł/kg.

Krowy kosztują około 5 złotych. Ich podaż wzrośnie dopiero na przełomie października i listopada wraz zakończeniem sezonu pastwiskowego.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO