Tradycyjny przepis na rogale świętomarcińskie

Składniki na ciasto:
- 50 g drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 5 jajek,
- pół kostki roztopionego masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1 kg mąki.
Nadzienie – składniki:
- 100 g maku,
- 80 g orzechów włoskich,
- 80 g – migdałów,
- 1 szklanka cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany.
Dodatkowo:
Lukier i posiekane orzechy włoskie do dekoracji.
Wykonanie:
1. Drożdże należy rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanego i ostudzonego mleka. Jajka ucieramy z cukrem i łączymy z roztopionym oraz przestudzonym masłem. Stopniowo dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę (cały czas ubijamy), mleko oraz rozpuszczone drożdże. Kiedy na cieście zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza, kończymy zagniatanie. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Migdały, orzechy i mak należy zaparzyć w mleku. Zalewamy je wrzącym mlekiem i gotujemy jeszcze około 30 minut. Potem należy je zmielić. Następnie utrzeć z cukrem i śmietaną.
3. Kiedy ciasto wyrośnie, trzeba je rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy porcję nadzienia i formujemy rogale. Gotowe rogaliki wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 20-25 minut (na złoty kolor). Czujecie już ten niesamowity zapach?
Przed podaniem rogale świętomarcińskie dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami włoskimi.
Polecamy! Uczcijmy dzień św. Marcina i rocznicę odzyskania niepodległości na słodko ;-)
Tematy pokrewne:![]() | Rogale i gęś na św. Marcina - skąd wzięły się te tradycje? |