KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
11 września 2019

Żywność funkcjonalna – co to jest?

O żywności funkcjonalnej mówi się w Polsce coraz częściej, ale nie każdy wie, czym ona tak naprawdę jest. Spieszymy z odpowiedzią.

Zgodnie z oficjalną definicją żywność funkcjonalna (ang. Functional food) to specjalnie przygotowany produkt spożywczy, który wykazuje pozytywny, udokumentowany (i wyraźniej niż w przypadku innych produktów zarysowany) wpływ na zdrowie ludzkie. Żywność funkcjonalna powinna przypominać wyglądem i zastosowaniem normalną żywność. 

Żywność funkcjonalna czyli jaka?

W kategorię tą nie wpisują się więc różnego rodzaju kapsułki. Wysoka jakość prozdrowotna takich produktów wynikać może z dużej obecności określonego składnika odżywczego bądź odpowiedniej proporcji kilku składników. Efekt ten uzyskuje się poprzez wykorzystanie odpowiednich surowców (np. pochodzących z upraw ekologicznych bądź też wręcz odwrotnie… z genetycznie modyfikowanych) albo wykorzystania określonych gatunków roślin (np. dawnych lub nowoczesnych) albo ras zwierząt. 

Uzdrawiająca żywność

Koncepcja żywności, która ma jednocześnie leczyć znana jest w niemal wszystkich tradycjach (już Hipokrates mawiał „Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo żywnością”), ale przyjmuje się, że wywodzi się z filozofii Dalekiego Wschodu. Także tamten rejon (zwłaszcza Japonia) uznawany jest za ojczyznę żywności funkcjonalnej. Pierwsze prace nad uzdrawiającą żywnością prowadzono w Japonii już w latach 80 XX wieku. 

Jakie produkty najczęściej zalicza się do żywności funkcjonalnej? 

W Polsce najczęściej do tej kategorii zaliczane są produkty mlecze, soki oraz produkty zbożowe. Zdarza się jednak, że termin ten bywa nadużywany. Wynika to między innymi z niedoskonałych regulacji unijnych i krajowych w tym zakresie. 

W przypadku żywności funkcjonalnej nie został stworzony powszechnie akceptowany system jak ma to miejsce np. w przypadku żywności ekologicznej. Stąd decydując się na wybór produktów funkcjonalnych warto dokładnie poznać produkt i przeanalizować to jak powstaje i przez kogo jest produkowany.

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • WDR
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI