Zbieranie grzybów - jak rozpoznać te jadalne?

We wrześniu w Polsce rozpoczyna się sezon grzybowy. Wówczas wiele osób udaje się do lasu z nadzieją na znalezienie leśnych grzybów. Niewątpliwie warto spędzać czas na świeżym powietrzu i wykorzystywać produkty oferowane przez naturę. Podczas grzybobrania trzeba być jednak ostrożnym i kierować się poniższymi zasadami.
Zbieranie grzybów – zasady:
- Zbieraj tylko grzyby jadalne.
- Na grzybobranie zabierz atlas grzybów.
- Do swojego koszyka wkładaj jedynie te grzyby, co do których masz 100% pewności, że są jadalne.
- Podczas grzybobrania zwracaj uwagę na budowę grzyba, kolor oraz obecność blaszek lub porów u spodu kapelusza.
- Nie znasz nazwy danego grzyba? Nie wkładaj go do koszyka!
- Zbierając grzyby, zwracaj uwagę na spodnią część ich kapeluszy. Te pokryte blaszkami — poza kurkami, kanią jadalną lub gąską zieloną — są trujące. Poza tym można je pomylić z trującym muchomorem sromotnikowym. Natomiast żółte kurki można pomylić z trującymi lisówkami o pomarańczowym kolorze.
- Najlepiej wybierać grzyby z gąbczastym spodem kapelusza takie jak borowiki, podgrzybki czy maślaki. Choć podobnym do prawdziwka grzybem niejadalnym jest goryczak żółciowy. Spód jego kapelusza ma różowe zabarwienie.
- Nie zbieraj grzybów zbyt małych oraz tych przerośniętych, które są już przejrzałe.
- Grzyby należy wkładać do koszyka. Umieszczone w plastikowym opakowaniu lub foliowej reklamówce mogą wytwarzać szkodliwe substancje.
- Zrezygnuj ze zbierania grzybów po ulewnych deszczach, wówczas szybko pleśnieją.
- Unikaj grzybów z białymi blaszkami lub pierścieniem na łodydze.
- Nie zbieraj grzybów z czerwonym kapeluszem.
Popularne jadalne grzyby rurkowe
Podgrzybek to grzyb o ciemnobrązowym kapeluszu z grubym i walcowatym trzonem. Jest bardzo aromatycznym grzybem. Spód kapelusza podgrzybka ma kolor żółty. Borowik szlachetny, czyli prawdziwek ma brązowy i mięsisty kapelusz. To aromatyczny grzyb, którego miąższ po przekrojeniu nie zmienia barwy. Maślak ma brązowy i często lepki kapelusz z żółtawą gąbką od spodu. Jego jasnożółty trzon posiada pierścień.
Popularne jadalne grzyby blaszkowe
Pieprznik jadalny (kurka) - grzyb o żółtym kapeluszu w lejkowatym kształcie na krótkiej nóżce. Smardza jadalnego wyróżnia nieforemny kapelusz w jajowatym kształcie z wyraźnymi fałdkami. Znajduje się on na białawej nóżce. W środku owocnik jest pusty. Gąska zielona ma żółtozielony lub brązowooliwkowy kolor oraz biały miąższ z żółtym brzegiem. Rośnie na krótkiej i wygiętej nóżce. Opieńka miodowa to grzyb leśny, który posiada żółto-brązowy okrągły kapelusz na wygiętym trzonie. Ma mięsisty i miękki miąższ oraz łagodny, ale charakterystyczny smak. Jego zapach przypomina ser Camembert.
Przygotuj grzyby do zjedzenia
Nigdy nie jedz grzybów na surowo. Przed zjedzeniem warto obrać je ze skórki, pokroić w kawałki i podsmażyć na maśle. Grzyby są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Najpopularniejszymi daniami są zupa grzybowa i sos grzybowy. Ich aromat wzbogaca również smak wielu potraw takich jak bigos czy sosy. Ponadto grzyby to doskonały pomysł, by przygotować farsz to mięs, pierogów, zapiekanek czy warzyw. Leśne grzyby można mrozić lub suszyć i w ten sposób przechowywać je przez kilka miesięcy. Kto z Was wybiera się na grzybobranie?
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|