KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
5 września 2019

Tradycyjna śliwka w nowoczesnych przepisach

Pyszne i zdrowe sezonowe owoce dostarczają nam cennych składników odżywczych. Teraz czas na śliwki! Warto je jeść, dlatego dziś podpowiadamy, jakie słodkie i wytrawne dania można z nich przygotować. Poznaj nasze pomysły na to, jak wykorzystać śliwki w pysznych potrawach.

Casto "czekoladowa śliwka"

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • śliwki
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania: Żółtka jajek oddzielić od białek (białka zostawić na później). Do dużej miski wrzucić miękką margarynę, mąkę, żółtka, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia oraz kakao. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części (większą i mniejszą). Mniejszą porcję włożyć do lodówki. Natomiast większą porcję ciasta rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. W tym czasie umyć i osuszyć śliwki oraz przekroić je na połówki i usunąć pestki. Ubić białka jajek na sztywno z 3 łyżkami cukru, dodać budynie w proszku i olej. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć śliwki i masę budyniową. Na koniec zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta z lodówki. Piec jeszcze 45 minut.


 

Deser – śliwka pieczona pod pierzynką

Składniki:

  • 600 g śliwek
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki ulubionego likieru
  • 1 śmietana kremówka
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania: Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na połówki i usunąć z nich pestki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać kardamonem i gałką muszkatołową i zapiekać przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Następnie przygotować krem. W tym celu żółtka ubić z 3 łyżkami cukru i dodać alkohol. W osobnej misce ubić śmietanę i połączyć z masą żółtkowo-alkoholową. Delikatnie wymieszać. Kruszonka powstanie z połączenia masła, mąki i cukru. Połączyć te składniki i podpiec je przez kilka minut w piekarniku aż się zarumienią.

A teraz czas na śliwki w wytrawnej wersji....

Wątróbka w towarzystwie śliwek

Składniki:

  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 20 sztuk śliwek węgierek
  •  2 duże cebule
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania: Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni zarumienić cebulę, dodać śliwki i smażyć jeszcze kilka chwil. Przełożyć na talerz. Wątróbkę opłukać, oczyścić z błonek i osuszyć. Obtoczyć w mące połączonej z bułką tartą. Kolejno smażyć na tej samej patelni na odrobinie rozgrzanego oleju. Po usmażeniu każdego z kawałków wątróbki, dodać na patelnię cebulę ze śliwkami, podlać odrobiną wody i dusić kilka minut. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub kaszą oraz w towarzystwie sałatki z kiszonych ogórków.

 

Mielone ze śliwkową niespodzianką

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 12-15 śliwek węgierskich
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić i zarumienić na odrobinie oleju. Mięso włożyć do większej miski. Dodać podsmażoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawę, pół szklanki bułki tartej i jajka. Ciasto wyrobić. Następnie umyć i osuszyć śliwki, przekroić je na pół i pozbawić pestek. Dwie połówki śliwki "schować" w mięsie mielonym tak, aby owoc był w środku. W ten sposób przygotowane wytrawne mielone ze śliwką obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron.


Sałatka obsypana śliwkami

Składniki:

  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 20 kulek zielonego winogrono
  • 10 śliwek
  • 6 żółtych pomidorków koktajlowych
  • opakowanie sera feta lub sera pleśniowego
  • 10 kiszonych ogórków
  • 1/2 papryki w zielonym, żółtym i czerwonym kolorze

Sos:

  • 1 łyżka sosu z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 główka czosnku

 

Sposób przygotowania: Opakowanie mixu sałat wrzucić do większej miski i porwać na mniejsze kawałki. Winogrona i pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Różne kolory papryki pokroić w cienkie paski, kiszone ogórki pokroić w talarki, a ser feta – w kostkę. Umyte i osuszone połówki śliwek bez pestek pokroić w plastry. Sos do tej sałatki jest bardzo prosty, wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowe. Sałatkę wymieszać, a przed podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem.

A Wy w jakiej kulinarnej wersji lubicie śliwki?

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie