KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

4 sprawdzone przepisy na sosy do słoików na zimę

Opublikowano 25.08.2020 r.
Jesień i zima to czas, gdy nie ma już dostępu do tak wielu warzyw i owoców, jak wiosną czy latem. Dlatego warto robić własne, domowe przetwory. Wszystko po to, aby wykorzystać sezonowe warzywa, których nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Ale to rozwiązanie ma jeszcze jedną zaletę, bo to prosty pomysł na ekspresowy obiad. Dziś proponujemy Wam 4 przepisy na sosy do słoików. 

Sos grzybowy do słoików 

Składniki:

  • 1 kg kurek (lub innych grzybów)
  • 10 dużych cebul
  • 3 średnie papryki
  • 3 duże mięsiste pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • 1-3 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia i oregano

 

Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć je na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni. Następnie obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę dodać do grzybów i dusić do miękkości. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić na małą kostkę. Połączyć z duszącymi się warzywami a po kilku minutach dodać przyprawy. Wlać wodę i dusić warzywa do miękkości. Gorący sos nakładać do słoików i pasteryzować przez 50 minut.

 

Sos pomidorowy na zimę

Składniki:

  • 10 kg pomidorów
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki oregano
  • 3 łyżeczki bazylii
  • 3 łyżeczki tymianku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć i zdjąć skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Pomidorowy mus przelać do dużego garnka, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Ziarna ziela angielskiego rozdrobnić w moździerzu dodać do sosu wraz z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. Następnie dodać oliwę. Gorący sos pomidorowy przelać do słoików. Zakręcić, odstawić do góry dnem. Pasteryzować 40 minut i znów ustawić do góry dnem, a następnie odstawić w chłodne miejsce.

 

Sos słodko-kwaśny na zimę

Składniki:

  • 12 kilogramów pomidorów
  • 5 czerwonych papryk
  • 8 dużych marchwi
  • 3 puszki kukurydzy
  • 3 puszki ananasa
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 8 łyżeczek słodkiej papryki
  • 6 łyżeczek musztardy
  • 4 łyżeczki pieprzu
  • 7 szklanek cukru
  • 4 łyżeczki curry
  • 1,5 łyżeczki chili
  • 3 szklanki octu

 

Sposób przygotowania: Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobne kawałki i przełożyć do dużego garnka. Posolić, wymieszać i pozostawić na dwie godziny. Następnie dodać przyprawy, cukier i musztardę i gotować sos przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Dodać obrane i starte na tarce marchewki, pokrojoną drobno czerwoną paprykę. Do sosu dorzucić odcedzoną kukurydzę, odcedzonego i pokrojonego w kostkę ananasa oraz wlać ocet. Gotować pół godziny i gotowe. Jeszcze ciepły sos wlać do słoików. Ustawić do góry dnem. Jak wystygną pasteryzować około 40 minut i znów ustawić do góry dnem. Po wystygnięciu ustawić w suchym i chłodnym miejscu.

 

Sos paprykowo-cukiniowy na zimę do słoików

Składniki:

  • 10 kilogramów papryki (może być jednokolorowa albo różne kolory)
  • 4-5 kilogramów cukinii (bez skórki, miąższu i pestek)
  • 8 dużych cebul
  • 1 główka czosnku
  • olej
  • 8 łyżek octu
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 8 łyżeczek cukru
  • 8 liści laurowych
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól

 

Sposób przygotowania: Cukinię umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki oraz miąższ. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i błon, umyć i osuszyć. Czosnek i cebulę obrać i drobno poszatkować, cukinię pokroić w większą kostkę, paprykę w paski. W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać cukinię i podsmażyć, a gdy puści wodę wówczas wrzucić paprykę. Dusić aż warzywa będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu następnie dodać przyprawy, ocet, koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze kilka minut. Gorący sos przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyjąć, ustawić do góry dnem, a po przestudzeniu wynieść do spiżarni.

Robicie już zapasy na zimę?

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO