KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Coraz więcej Polaków robi domowe przetwory

Opublikowano 31.08.2019 r.
3/4 Polaków przygotowuje domowe przetwory na zimę - tak wynika z badania Barometr Providenta. To 26 proc. więcej niż w roku ubiegłym. Wpływ na to mają rodzinne tradycje, nabyte przyzwyczajenia, chęć zaoszczędzenia pieniędzy. Coraz bardziej przywiązujemy też wagę do zdrowego stylu życia i ekologicznych produktów.

Dobrze znany wszystkim widok pękatych słoików, kolorowych nakrętek, aromatycznych owoców i warzyw zdaje się, że jeszcze długo nie przeminie. Jak pokazały badania Barometr Providenta, zapasy na zimę planuje przygotować 75 proc. gospodarstw domowych, czyli o 26 punktów procentowych więcej niż w roku ubiegłym.

Najczęściej zimowe przetwory planują gospodarstwa domowe zamieszkałe przez pięć i więcej osób (85 proc.), nieco rzadziej z domowych receptur korzystają rodziny dwuosobowe (81 proc.). Weki z reguły przyrządzają osoby powyżej 59. roku życia (aż 80 proc. z nich zadeklarowało, że przyszykuje marynaty na zimę) i ludzie młodzi (75 proc. osób w wieku 25-39 lat), a chęć zapełnienia domowych spiżarni mężczyźni deklarują równie często, co kobiety. 

Co króluje w polskich spiżarniach?

Prym wiodą kiszone ogórki. To one wypłenią największą część domowej spiżarni. W drugiej kolejności wśród odpowiedzi pojawiały się dżemy i konfitury owocowe (aż 97 proc. badanych to osoby młode w wieku 15-24 lat), zaś trzecim najbardziej popularnym wyborem były soki i syropy owocowe.

W przypadku kobiet, 85 proc. z nich przygotuje ogórki kiszone. Jeśli mowa o panach, górują nad paniami wyłącznie w przypadku nalewek – 29 proc. z nich zamierza spędzić czas w kuchni na produkcji trunków domowej receptury. Głównym powodem, dla którego chcemy przygotować domowe przetwory jest gwarancja doskonałego smaku i kierowanie się nabytymi przyzwyczajeniami.

- Kalkulacja sklepowych cen i chęć zaoszczędzenia to również czynniki, które determinują działania Polaków. Niewiele mniej niż jedna piąta ankietowanych osób twierdzi, że przygotowuje przetwory, ponieważ chce zaoszczędzić i obniżyć koszty zimą – zaznacza Anna Karasińska, Ekspert ds. Badań Rynkowych. Jedynie 11 proc. badanych stwierdziło, że robienie przetworów nie opłaca się, ponieważ w sklepach można kupić tańsze produkty. Blisko połowa, bo aż 43 proc. tłumaczy, że nie planuje przygotować słoików na zimę ze względu na brak czasu – dodaje Anna Karasińska.

Owoce i warzywa z przydomowego ogródka

Liczba osób, które zamierzają przygotować przetwory jest zależna od miejsca zamieszkania oraz możliwości dostępu do owoców i warzyw pochodzących ze źródeł godnych zaufania. Zimowe weki cieszą się największą popularnością wśród mieszkańców wsi, 85 proc. z nich przygotowuje przetwory, w dużych miastach – 63 proc. Aż 75 proc. badanych, którzy deklarują przygotowanie przetworów, wykorzystuje swoje zbiory.  Z własnych plonów, pochodzących z przydomowego ogródka czy sadu korzystają głównie osoby młode – 83 proc. osób w wieku 25-39 lat oraz 92 proc. osób żyjących na wsi.

- Coraz częściej stawiamy na świadome wybory i naturalne składniki. ¾ ankietowanych twierdzi, że przyrządzi przetwory, wykorzystując własne plony z działki, sadu lub pola. Mniej niż połowa, bo 40 proc. badanych osób wskazuje na zakupy w sklepie, na bazarze czy targowisku. Trzecią najczęstszą odpowiedzią wśród respondentów było grzybobranie – 30 proc. utrzymuje, że do przygotowywania zapasów sięgnie po samodzielnie zebrane grzyby – mówi Karolina Łuczak, kierownik biura prasowego i komunikacji wewnętrznej w Provident Polska. 

Jak duże będą tegoroczne przetwory?  

Planując przygotowanie przetworów, Polacy kierują się zasadą zaopatrzenia się w jak największą ilość, zaspokajającą bieżące potrzeby i zapewniającą zapasy na zimę. 38 proc. badanych przyznaje, że przygotuje taką ilość przetworów, by wystarczyła na zimę dla całej rodziny. Dominują w tej grupie gospodarstwa domowe zamieszkałe przez pięć i więcej osób (51 proc.) oraz osoby w wieku 25-39 lat (49 proc.). Są jednak i tacy, którzy preferują niewielkie przetwory, ograniczające się do kilku słoików. To głównie osoby młode w wieku 15-24 lat, żyjące w pojedynkę. Najbardziej szczodrzy są jednak seniorzy – 36 proc. osób w wieku powyżej 59 lat zamierza przygotować taką ilość, która zaspokoi rodzinne zapotrzebowanie i umożliwi przekazanie części słoików w prezencie.

 

"Barometr Providenta" to cykliczne badanie Polaków, które pozwala na lepsze zrozumienie zachowań i decyzji finansowych konsumentów. Badanie zrealizował PBS w dniach 02-04.08.2019 r. na ogólnopolskiej próbie n=1000 Polaków w wieku 15+.

 

Źródło: Komunikat prasowy Provident

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO