KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Łuzkach

Opublikowano 26.08.2019 r.
Młode, nowoczesne, kreatywne i z ogromnym zapałem do pracy – takie są Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łuzkach. Towarzyszy im również jeden pan, na którego zawsze mogą liczyć! Poznajcie tę wspaniałą grupę osób!

Koło w Łuzkach tworzy dziesięć pań i jeden pan. Jesteśmy otwartą grupą i czekamy na nowe osoby, które chciałyby z nami współtworzyć KGW oraz działać na rzecz lokalnej społeczności – mówi Pani Justyna Trębicka, przewodnicząca KGW Łuzki. 

Od 5 lat wzajemnie dzielimy się wiedzą i doświadczeniem, inspirujemy do działania dla dobra mieszkańców wsi. W ten sposób kreujemy pozytywny wizerunek całej lokalnej wspólnoty, zyskując coraz większe grono sympatyków – opowiadają o swojej działalności członkinie koła. - Nasze spotkania odbywają się w remizie strażackiej. Ich częstotliwość uzależniona jest od potrzeb, od tego nad czym aktualnie pracujemy. Ale zawsze przynajmniej raz w miesiącu takie spotkanie się odbywa.

KGW w Łuzkach skorzystało także z nowej możliwości rozwoju i wsparcia od Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 

Wsparcie finansowe, jakie uzyskałyśmy po rejestracji koła w ARiMR przeznaczyłyśmy na najpotrzebniejsze rzeczy, typu wyposażenie kuchni, dzięki którym możemy prowadzić naszą działalność. Taka pomoc była bardzo potrzebna, bo do tej pory koła nie miały skąd pozyskiwać takich funduszy – mówi przewodnicząca KGW.

Koło działa bardzo aktywnie, pokazuje to wielość podejmowanych przez nie inicjatyw. 

 W okresie swojej działalności nasze KGW zorganizowało cykl warsztatów rękodzielniczych, warsztaty zagospodarowania terenu, kursy kulinarne – wymieniają gospodynie z Łuzek. Poza tym zawsze chętnie bierzemy udział w dożynkach wojewódzkich, powiatowych oraz innych imprezach.

Koło może pochwalić się również wygraną w Mazowieckiej „Bitwie Regionów” - to ogólnopolski konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich, organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. KGW z Łuzek zachwyciło wówczas jury wyjątkowym daniem, jakim był "Dziki bigos z dziczyzną i czerwoną porzeczką" podawany w chlebie. Dzięki temu Panie z Łuzek pojadą we wrześniu na finał Bitwy Regionów do Poznania, jako reprezentantki województwa mazowieckiego. 

Warto dodać, że KGW zdobyło także II miejsce w konkursie "Koła Gospodyń Wiejskich - wyjątkowe miejsca, wyjątkowi ludzie", zorganizowanym przez Zarząd Województwa Mazowieckiego wraz z Krajową Siecią Obszarów Wiejskich. Konkurs odbywał się pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego. 

Przyjaźnimy się, pomagamy sobie wzajemnie i dbamy o to, by w Łuzkach kwitło społeczno-kulturalne życie. Koło jest dla każdej z nas miłą odskocznią od codziennej pracy w domu – opowiadają gospodynie. 

Panie regularnie od 5 lat organizują dla mieszkańców swojej wsi zabawy sylwestrowe, ostatkowe, festyny z okazji Dnia Dziecka, spotkania z okazji Dnia Kobiet, czy pikniki, kuligi oraz wyjazdy na wydarzenia kulturalne i rozrywkowe. 


Działalność w Kole jest dla nas pasją i sposobem na ciekawe i pożyteczne spędzanie wolnego czasu. Ważne jest dla nas wzbogacanie dorobku kulturalnego i podtrzymywanie wiejskich, ludowych obyczajów i obrzędów po to, by przekazać je następnym pokoleniom – podsumowuje Pani Justyna, przewodnicząca KGW.

Teraz czas na słodką niespodziankę od Gospodyń z Łuzek – przepis na ich popisowe danie, czyli bezę.

„Beza z owocami” 


Składniki:                                                                                 

  • 6 białek
  • 30 dag cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • Śmietana 30%
  • Serek mascarpone 
  • Owoce

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno. Gdy białka będą ubite, należy dodawać po trochu cukier dalej ubijając. Po ubiciu z cukrem należy dodać mąkę i wymieszać łyżką. Na koniec dodać ocet. Piec w temp. 180 stopni C przez 5 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 1,5 h. Po upieczeniu bezy należy poczekać aż wystygnie, w międzyczasie ubić śmietanę i dodać serek.
Gotową masę wykładamy na bezę i dekorujemy owocami. Ten smak zachwyci każde podniebienie ;-)

Nie pozostaje nic innego jak życzyć KGW w Łuzkach realzacji wszystkich celów oraz nowych twórczych pomysłów! 

Fot. archiwum KGW Łuzki