KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
27 sierpnia 2019

Jak określić ilość suchej masy w kukurydzy?

Jakość kiszonki z kukurydzy zależy przede wszystkim od tego, ile jest w niej suchej masy. Dobra kiszonka jest chętnie pobierana przez krowy i dobrze przygotowana oszczędza problemów rolnikom przez wiele zimowych miesięcy. Dlatego warto sprawdzać, ile kukurydza zawiera suchej masy, by ściąć ją w terminie optymalnym.

Jeśli suchej masy w roślinach jest za mało, kiszonka będzie zbyt wodnista,a co za tym idzie mogą być problemy z nadmiarem szkodliwych drobnoustrojów. Kiszonka, w której będzie zbyt dużo włókna i suchej masy także nie będzie smakowała zwierzętom i będą ją niechętnie pobierać. Od tego, jak jest przygotowana kiszonka zależą nie tylko nasze oszczędności, ale i dobre zdrowie zwierząt, które dużych kawałków z włókna nie zjedzą, a jeśli zjedzą, to będą je trawić przez cały dzień. Eksperci przekonują także, że gdy kiszonka przygotowana jest właściwie, a zwierzęta nie tracą sił na odkwaszenie organizmu, wzrasta produkcja mleka. Dlatego warto wiedzieć, jak sprawdzić czy w kukurydzy jest odpowiednio dużo suchej masy.

Jak to zrobić?

Trzeba ściąć sekatorem dwie trzy kukurydze - cale rośliny rozpoczynając od takiej wysokości, na jakiej zazwyczaj ustawiana jest maszyna do cięcia. Kukurydze trzeba dokładnie posiekać, dobrze wymieszać, odważyć z próbki na przykład 100 lub 200 gramów i wrzucić na całą noc na przykład do suszarki do owoców lub do grzybów, jaką zazwyczaj mamy w domu. Rano zaglądamy do suszarki, wysypujemy wysuszoną kukurydzę i ważymy ją.

Jeśli włożymy do suszarki 100 g kukurydzy, a rano wyjmiemy 35 g, to będzie wiadomo, że sucha masa w tej kukurydzy to 35%. Jeżeli wskaźnik jest niższy i wynosi np. 25%, a wiemy, że sucha masa przyrasta codziennie ok. 0,5 %, to można sobie wyliczyć, że kukurydza osiągnie 30–35% suchej masy w ciągu 10–20 dni (od 25% do 30–35% brakuje 5–10% suchej masy).

I na ten wyliczony okres trzeba zamawiać sieczkarnię.

Do określenia suchej masy kukurydzy możemy wykorzystać także kuchenkę mikrofalową. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy dokładnie odważoną ilość kiszonki, dla ułatwienia może to być 100g. Naczynie to wkładamy do mikrofalówki w celu odparowania wody, za każdym razem odnotowujemy uzyskany wynik po zważeniu. W kolejnych cyklach suszenia razem z naczyniem z kiszonką umieszczamy żaroodporną szklankę z wodą, woda w procesie suszenia jest konieczna aby zbyt sucha kiszonka nie uległa zapaleniu. Cykle suszenia prowadzimy tak długo aż uzyskiwany wynik nie zmieni się. Pozostała ilość kiszonki w naczyniu stanowi zawartość suchej masy.

Pamiętajmy także o tym, że to my, a nie właściciel sieczkarni, powinniśmy decydować o tym, kiedy ścinana jest kukurydza na naszym polu. Właściwy termin zbioru, który możemy określić dzięki zbadaniu ilości suchej masy w roślinach, gwarantuje bowiem kiszonkę o dobrej jakości i dobrej smakowitości dla zwierząt. To oznacza dla nas mniej kłopotów związanych z możliwością choroby lub złego samopoczucia zwierząt, a więc więcej czasu poświęconego przez krowy na produkcję mleka i więcej pieniędzy dla nas. Dlatego warto pamiętać, że to my płacimy za usługę, i ma być ona wykonana w takim terminie, w jakim kukurydza rosnąca na naszym polu ma odpowiednią ilość suchej masy.

Należy też pilnować operatora maszyny, by nie jechał zbyt szybko, a kukurydza bała rozdrabniana tak, aby każdy ziarnaik był zgnieciony. Całego ziarniaka krowa nie strawi, a rozgnieciony i rozdrobniony spowoduje prawidłową wartość odżywczą kiszonki i jej lepszą smakowitość. Warto także zadbać o to, aby w kiszonce nie było dużo grubych włókien. Wiemy, że krowa je przez pół dnia, a jedząc takie włókna krowa zjada zbyt wiele skrobi, jej organizm się zakwasza, a drugie pół dnia jej cała jej energia idzie na to, żeby się odkwasić. Produkcja mleka nie idzie na wysokich obrotach, a organizm zużywa energię, żeby wrócić do równowagi. Gdy grubych włókien jest dużo, krowa jednym dmuchnięciem może taką mieszankę zmodyfikować i... część sporządzonej przez nas kiszonki nie zostanie wykorzystana, a więc będzie zmarnowana. Dlatego warto zadbać o to, by przygotować taką kiszonkę, która będzie służyła zwierzęciu i będzie krowom smakować.

Tak więc zdrowie i wydajność mleczna zwierząt zleżą przede wszystkim od... naszej decyzji o terminie ścięcia kukurydzy na kiszonkę. W naszym interesie jest zadbanie, aby rzeczywiście był to termin optymalny, który pozwoli nam na przygotowanie kiszonki jak najwyższej jakości.

źródła:

Jak zrobić dobrą kiszonkę z kukurydzy? - Hodowla Roślin Smolice

Andrzej Mirek, Zbigniew Pustuła - Sucha masa z mikrofalówki

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • WDR