KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Zdrowotna mieszanka przypraw z pelargonią wg św. Hildegardy

Opublikowano 03.11.2017 r.
Mieszanka przypraw z pelargonią szlachetną (Geranium anglicum) jest w medycynie św. Hildegardy najwszechstronniejszym środkiem leczniczym przy infekcjach wirusowych i bakteryjnych, wzmacniającym system odpornościowy, zapobiegającym zaleganiu śluzu, łagodzącym uciążliwe objawy przeziębienia oraz przeciwdziałającym poinfekcyjnym powikłaniom. Te właściwości czynią z mieszanki przypraw z pelargonią środek, który zawsze warto mieć pod ręką. 

Skład mieszanki:

  • 20 g proszku ze szlachetnych pelargonii (Geranii anglici pulv.),
  • 10 g proszku z korzenia betram (Radix Pyrethri pulv.),
  • 10 g proszku gałki muszkatołowej (Semen Myristicae pulv.).

Do kupienia jest też gotowa mieszanka firmy Jura (opakowania po 20 g i 100 g) https://sklep.hildegarda.pl/pl/c/Mieszanki-wg-receptur-sw.-Hildegardy/84

Zastosowanie:

grypa, bóle serca:

  • 3 szczypty proszku ze szczyptą soli na chlebie orkiszowym 1-3 razy dziennie do ustąpienia dolegliwości.

katar:

  • W celu zapobiegania i w razie kataru wąchać proszek i szczyptę proszku zlizać z dłoni. Powtarzać kilkakrotnie w ciągu dnia do 4 tygodni.

kaszel, choroba wieńcowa:

  • 50 g mąki orkiszowej
  • ½ filiżanki wody

5 szczypt mieszanki ziołowej z pelargonii zmieszać z ciastem i smażyć na patelni w małej ilości masła na kolor złoty.
Placek spożyć w ciągu jednego dnia, po kawałku przed i po posiłkach. Powtarzać 2-3 razy w tygodniu do ustąpienia objawów, nie dłużej niż 4 tygodnie. 

bóle głowy:

  • 1-3 duże szczypty na chlebie orkiszowym ze szczyptą soli. Ulga odczuwalna jest prawie natychmiast.

grypa żołądkowa, katar żołądka, dolegliwości gastro-kardialne:

  • 1-3 duże szczypty zlizać z dłoni lub posypać na jedzenie.

Proszek z pelargonii należy przyjmować jeszcze przez 4 tyg. po ustąpieniu objawów choroby (2-3 szczypty kilka razy dziennie). 

kontakt1.jpg
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce 

dr Alfreda Walkowska od 25 lat popularyzuje w naszym kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. W 2007r. założyła Polskie Centrum św. Hildegardy. Od 2015 roku stowarzyszenie wydaje kwartalnik „Hildegarda“, jest też współorganizatorem wielu wydarzeń związanych z upowszechnianiem dziedzictwa Świętej: wykładów, warsztatów, sesji naukowych, konferencji, rekolekcji z postem, pielgrzymek do Eibingen z udziałem w  dorocznych uroczystościach wspomnienia liturgicznego św. Hildegardy i zwiedzaniem miejsc kultu. Stowarzyszenie pod kierunkiem dr Walkowskiej organizuje rekolekcje postne w klasztorze Benedyktynów w Tyńcu. 

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO