KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
12 sierpnia 2019

Kalarepa – zupa, placki i carpaccio rodem z Włoch

Kalarepa to warzywo, które z łatwością znajdziemy na straganach i targach. Po obraniu świetna jest na surowo, jako przegryzka. Łatwo jednak przygotować z niej inne dania. Poniżej pomysły na kilka z nich. Każde jest lekkie, pełne witamin – wspaniałe o tej porze roku.

Krem z kalarepki z oliwą koperkową

Składniki:

  • 2 spore kalarepy
  • 1 mały ziemniak
  • 1 marchewka
  • masło
  • bulion warzywny lub woda
  • sól
  • szczypta cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • garść świeżego koperku
  • oliwa z oliwek
  • do podania: kilka cieniutkich plasterków rzodkiewki, świeży koperek,

Sposób przygotowania:

Na 1 łyżce masła podsmażamy pokrojoną, obraną kalarepę, ziemniaka i marchewkę. Zalewamy bulionem warzywnym bądź wodą i gotujemy warzywa do miękkości. Miksujemy na krem. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny (na nasz smak). Żeby zupa była bardziej kremowa i jedwabista możemy dodać trochę słodkiej śmietanki przed miksowaniem.

Oliwa koperkowa

Siekamy drobniutko koperek, mieszamy go z oliwą dobrej jakości, doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki myjemy, kroimy na cieniuteńkie plasterki (najlepiej zrobić to przy pomocy tarki do warzyw lub bardzo ostrego noża). Wlewamy zupę na talerz, dekorujemy plastrami rzodkiewki (które dadzą nam chrupkość), polewamy strużką oliwy koperkowej. Smak nie z tej ziemi ;-)

 

Szybkie i proste placki z kalarepy

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki
  • garstka świeżej, posiekanej bazylii
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kalarepę obrać, zetrzeć na tarce. Dodać garść posiekanej bazylii, 1 jajko i kilka łyżek mąki do odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, nakładać masę i smażyć małe placuszki z dwóch stron do złotego koloru (pamiętajmy, by tłuszcz był rozgrzany – placuszki będą wtedy chrupiące i nie wchłoną tłuszczu). Placki odsączamy na ręczniku papierowym. Możemy jeść same lub z dodatkiem np. jogurtu naturalnego. Świetnie smakują z kefirem.

 

Carpaccio z kalarepki

Składniki:

  • 1 duża kalarepa
  • 2 łyżki dobrego oleju tłoczonego na zimno,                       
  • trochę soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kaparów
  • posiekana świeża natka pietruszki lub bazylia
  • dodatki (jeśli chcemy): słony kozi ser bądź inny typu feta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kalarepkę obieramy na cienkie plasterki. Układamy na talerzu. Przygotowujemy zalewę – mieszamy olej, miód i sok z cytryny. Polewamy nią warzywo i odstawiamy do lodówki do przegryzienia się składników i tak, by plastry warzywa zmiękły (na ok. 3 godziny). Po tym czasie wyjmujemy nasze carpaccio. Posypujemy kaparami i posiekanymi ziołami. Możemy dodać kozi lub inny słony ser (nie dużo – nie chcemy, by zdominował delikatną kalarepę). Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie kroplę oleju/oliwy. Podajemy jaką lekką przystawkę. Świetnie smakuje w upalny dzień, z lampką dobrego, białego wina.

Kalarepa to warzywo, którego często nie doceniamy - a niesłusznie. Jest pyszne i zdrowe, nie bez powodu mówi się przecież "krzepka kalarepka" ;-)

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR