Lekkie owocowe desery na lato

Pieczone morele z lawendą, pistacjami i chmurką ricotty
Składniki:
- morele
- ser ricotta
- kawałek masła
- miód/syrop klonowy lub syrop z agawy
- posiekane pistacje (mogą być też inne orzechy jeśli nie mamy pistacjowych np. posiekane migdały czy orzechy włoskie)
- suszona lawenda
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Morele myjemy, pozbawiamy pestki i kroimy na połówki. Układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanego lekko masłem. Morele polewamy miodem/syropem klonowym bądź z agawy (ilość zależy od naszych preferencji i słodkości owoców – polecam nie przesadzać). Posypujemy małą ilością suszonej lawendy. Zapiekamy ok. 15-20 minut do miękkości owoców. Podajemy z kleksem ricotty, posypane posiekanymi pistacjami.
Kruche ciasto ze śliwkami
Kruchutki spód, prawdziwe masło i jajka zerówki, ksylitol zamiast cukru, dużo owoców, cynamon – ciasto idealne na lato, a przy tym lekkie i dietetyczne.
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- duże szczypty ksylitolu
- cynamon
- płatki migdałowe
- konfitura śliwkowa (bez cukru, polecam powidła strzeleckie)
- kilka ciemnych śliwek
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Zmieszać ze sobą mąkę, sól i ksylitol. Dodać żółtko oraz kawałki masła i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim okrągłą lub prostokątną blaszkę do pieczenia wysmarowaną masłem. Można to z powodzeniem zrobić rękami dociskając ciasto ręką do wszystkich miejsc, by spód był cały pokryty ciastem. Ułożyć też z boku mały rant, by ciasto trzymało nadzienie owocowe. Nakłuć widelcem i piec do lekko blado-złotego koloru ciasta ok. 10-15 minut. Na upieczone na biało ciasto nałożyć sporą warstwę niesłodzonej konfitury lub powideł śliwkowych. Na to układać pokrojone na mniejsze kawałki (najlepiej na pół) śliwki. Posypać obficie cynamonem i płatkami migdałowymi. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach. Jeśli migdały będą się mocno podpiekać, przykryć ciasto folią aluminiową i dalej piec.
Owoce pod kruszonką
Deser szybki i prosty – możemy wykorzystać do niego dowolne owoce, ja polecam szczególnie owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki). W sezonie świeże, w zimie mrożone. To też świetny sposób na poradzenie sobie z nadmiarem owoców lub wykorzystanie ich, kiedy zaczynają być przejrzałe.
Składniki:
- owoce jagodowe lub inne
- kilka łyżek miodu/syropu klonowego lub syropu z agawy
- kilka łyżek rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
- płatki owsiane
- sezam
- wiórki kokosowe
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Owoce umyć (jeśli nie są mrożone), obrać, większe pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu do zapiekania. Skropić sokiem z cytryny, polać kilkoma łyżkami miodu lub syropu (nie dużo wszystko zależy też od tego, czy owoce są słodkie czy kwaśne). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W malakserze zmiksować płatki owsiane (powinno ich być stosunkowo najwięcej, ale tutaj możemy robić naprawdę wszystko na oko), sezam i wiórki kokosowe. Możemy użyć też dowolnych, ulubionych orzechów, nasion, ziaren i płatków – korzystamy ze wszystkiego, w kuchni nic się nie marnuje. Rozpuszczamy masło bądź olej kokosowy. Ma być go mniej więcej taka sama ilość jak miodu. Mieszamy masę suchą (płatki i nasiona) z masą mokrą (słodycz i tłuszcz) tak, aby powstała kruszonka. Układamy ją na owocach i zapiekamy do zezłocenia się, ok. 15-20 minut. Rewelacja!
Lato rozpieszcza nas niebiańskimi smakami pysznych owoców! A Wy jaki letni deser lubicie najbardziej?
![]() |
Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|