KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Lekkie owocowe desery na lato

Opublikowano 08.08.2019 r.
Poznaj nasze propozycje pysznych, lekkich deserów na lato. Owoce dają nam teraz nieograniczone możliwości kulinarne.

Pieczone morele z lawendą, pistacjami i chmurką ricotty

Składniki:

  • morele
  • ser ricotta
  • kawałek masła
  • miód/syrop klonowy lub syrop z agawy
  • posiekane pistacje (mogą być też inne orzechy jeśli nie mamy pistacjowych np. posiekane migdały czy orzechy włoskie)
  • suszona lawenda

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Morele myjemy, pozbawiamy pestki i kroimy na połówki. Układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanego lekko masłem. Morele polewamy miodem/syropem klonowym bądź z agawy (ilość zależy od naszych preferencji i słodkości owoców – polecam nie przesadzać). Posypujemy małą ilością suszonej lawendy. Zapiekamy ok. 15-20 minut do miękkości owoców. Podajemy z kleksem ricotty, posypane posiekanymi pistacjami.

 

Kruche ciasto ze śliwkami

 

Kruchutki spód, prawdziwe masło i jajka zerówki, ksylitol zamiast cukru, dużo owoców, cynamon – ciasto idealne na lato, a przy tym lekkie i dietetyczne.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • duże szczypty ksylitolu
  • cynamon
  • płatki migdałowe
  • konfitura śliwkowa (bez cukru, polecam powidła strzeleckie)
  • kilka ciemnych śliwek

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Zmieszać ze sobą mąkę, sól i ksylitol. Dodać żółtko oraz kawałki masła i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim okrągłą lub prostokątną blaszkę do pieczenia wysmarowaną masłem. Można to z powodzeniem zrobić rękami dociskając ciasto ręką do wszystkich miejsc, by spód był cały pokryty ciastem. Ułożyć też z boku mały rant, by ciasto trzymało nadzienie owocowe. Nakłuć widelcem i piec do lekko blado-złotego koloru ciasta ok. 10-15 minut. Na upieczone na biało ciasto nałożyć sporą warstwę niesłodzonej konfitury lub powideł śliwkowych. Na to układać pokrojone na mniejsze kawałki (najlepiej na pół) śliwki. Posypać obficie cynamonem i płatkami migdałowymi. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach. Jeśli migdały będą się mocno podpiekać, przykryć ciasto folią aluminiową i dalej piec.

 

Owoce pod kruszonką

Deser szybki i prosty – możemy wykorzystać do niego dowolne owoce, ja polecam szczególnie owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki). W sezonie świeże, w zimie mrożone. To też świetny sposób na poradzenie sobie z nadmiarem owoców lub wykorzystanie ich, kiedy zaczynają być przejrzałe.

Składniki:

  • owoce jagodowe lub inne                                                                     
  • kilka łyżek miodu/syropu klonowego lub syropu z agawy
  • kilka łyżek rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
  • płatki owsiane
  • sezam
  • wiórki kokosowe
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Owoce umyć (jeśli nie są mrożone), obrać, większe pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu do zapiekania. Skropić sokiem z cytryny, polać kilkoma łyżkami miodu lub syropu (nie dużo wszystko zależy też od tego, czy owoce są słodkie czy kwaśne). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W malakserze zmiksować płatki owsiane (powinno ich być stosunkowo najwięcej, ale tutaj możemy robić naprawdę wszystko na oko), sezam i wiórki kokosowe. Możemy użyć też dowolnych, ulubionych orzechów, nasion, ziaren i płatków – korzystamy ze wszystkiego, w kuchni nic się nie marnuje. Rozpuszczamy masło bądź olej kokosowy. Ma być go mniej więcej taka sama ilość jak miodu. Mieszamy masę suchą (płatki i nasiona) z masą mokrą (słodycz i tłuszcz) tak, aby powstała kruszonka. Układamy ją na owocach i zapiekamy do zezłocenia się, ok. 15-20 minut. Rewelacja!

Lato rozpieszcza nas niebiańskimi smakami pysznych owoców! A Wy jaki letni deser lubicie najbardziej?

 

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj