KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Kuku, kuku... kukurydza! Przepisy na znakomite dania

Opublikowano 02.08.2019 r.
Kukurydza to warzywo pochodzące z Meksyku. Kolba kukurydzy jest źródłem błonnika, witamin i składników odżywczych. Właśnie rozpoczyna się sezon na to warzywo. Jak jeść kukurydzę? Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na dania z kukurydzą.

Żółte risotto z kurczakiem

Składniki:

 

  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • przyprawa do kurczaka,
  • curry.

 

Sposób przygotowania:

Ugotowany ryż odcedzić. Filet z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na odrobinie oleju. Kiedy mięso będzie zarumienione, dodać ryż, odsączoną kukurydzę i doprawić curry. Smażyć kilka minut i podawać z surówką z białej kapusty.

 

Kotlety z kurczaka obsypane kukurydzą

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 5 jaj,
  • natka pietruszki,
  • 200 g żółtego sera,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Umyty i osuszony filet z kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i posypać przyprawą do kurczaka. Dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojony w kostkę żółty ser oraz odsączoną kukurydzę. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem oraz połączyć z bułką tartą. Dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć do zarumienienia z każdej strony. Kotleciki podawać z kaszą lub ziemniakami oraz ulubioną surówką.

 

Sałatka w towarzystwie kukurydzy

Składniki:

  • 1 mały brokuł,
  • 3 jajka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 sałata rzymska,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 1 łyżka żurawiny.

Sos:

  • 1 mały jogurt naturalny,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz,
  • 0,5 łyżeczki czosnku, granulowanego.

 

Sposób przygotowania:

Brokuła ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Sałatę pokroić i wrzucić do miski. Kukurydzę odsączyć i wsypać do miski. Brokuła odsączyć, pokroić na małe różyczki i wrzucić do sałatki. Jajka pokroić na ósemki. Sałatkę posypać ziarnami i żurawiną. Przygotować sos, w tym celu połączyć wszystkie składniki. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.

 

Makaron z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki:

  • makaron np. rurki,
  • 0,5 puszki kukurydzy,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 śmietana 12%,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć na odrobinie oleju obraną i drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Po zarumienieniu cebuli dodać odsączonego tuńczyka. Podsmażyć kilka minut, wlać śmietanę, dodać kukurydzę i przyprawić do smaku. Przygotowanym sosem polać makaron podany na talerzu, posypać natką pietruszki i gotowe.

A Wy lubicie kukurydziane smaki?

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO