KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
5 sierpnia 2019

Jak przechowywać warzywa i owoce, aby dłużej zachowały świeżość?

Przynosisz do domu świeże owoce i warzywa. Wkładasz do lodówki lub szafki. A kilka dni później zastanawiasz się, co się stało, że zwiotczały, zgniły albo się skurczyły. W większości przypadków za ten stan odpowiada nieodpowiedni sposób przechowywania. Jak przedłużyć świeżość przechowywanych warzyw i owoców. Poznaj nasze wskazówki!

Owoce i warzywa umieszczone obok siebie nie czują się dobrze. W związku z tym nie powinniśmy trzymać ich na tej samej półce w lodówce, w spiżarni lub kuchennej szafce. Dlaczego? Ponieważ niektóre owoce wytwarzają etylen, który przyspiesza dojrzewanie i może powodować przedwczesne psucie się warzyw i owoców. Poza tym warzywa muszą oddychać. Jeśli przechowujesz je w plastikowych opakowaniach, pamiętaj, by pozostawić je otwarte, aby wilgoć mogła odparować. Opakowane w plastik warzywa mają więcej wilgoci, która sprzyja rozwojowi bakterii oraz zwiększa ryzyko zepsucia. Choć zdecydowanie lepszą opcją będzie włożenie ich do bawełnianych toreb wielokrotnego użytku.

Prawda jest taka, że wystarczy poznać kilka prostych zasad, a przechowywanie warzyw i owoców stanie się niezwykle proste. W zależności od ich rodzaju można je z powodzeniem zamrażać, wekować, trzymać w lodówce czy na kuchennym blacie.

Przechowywanie w temperaturze pokojowej

Jest wiele takich warzyw i owoców, które doskonale czują się w temperaturze pokojowej (lub chłodniejszej) z dobrą wentylacją. Może to być przygotowana do przechowywania jedzenia spiżarnia. W ten sposób powinny być przechowywane pomidory, ziemniaki, czosnek i cebula, mango, melon, ananas, śliwki, gruszki i brzoskwinie.

Przechowywanie liściastych warzyw

Warzywa liściaste dłużej zachowają świeżość, jeśli zostaną umyte, owinięte papierowym ręcznikiem i włożone do lodówki. W ten sposób warto przechowywać sałatę, jarmuż czy szpinak.

Przechowywanie szparagów

Szparagi należy przechowywać w lodówce. Ich łodygi warto owinąć wilgotnym ręcznikiem papierowym lub umieścić je pionowo w szklance wody.

Przechowywanie warzyw dyniowych i korzeniowych

Warzywa dyniowe i korzeniowe najlepiej przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu poza lodówką. Idealnym rozwiązaniem będzie piwnica, spiżarnia lub kuchenna szafka. W ten sposób przechowuj ziemniaki, dynie, cebulę i czosnek.

Przechowywanie pomidorów

Pomidory równomiernie dojrzewają, jeśli znajdują się w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego wpływu promieni słonecznych. Natomiast po osiągnięciu dojrzałości można je przechowywać w lodówce.

Zamrażanie warzyw świetnym sposobem ich przechowywania

Jednym z doskonałych sposobów przechowywania warzyw oraz zachowania ich substancji odżywczych jest zamrażanie. Większość z nich wymaga blanszowania. Oznacza to, że należy pokroić na mniejsze kawałki i gotować przez 1-2 minuty, a następnie zalać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Nie zaleca się zamrażania bakłażanów, ziemniaków, karczochów, sałaty, kiełków czy rzodkiewki.

Przechowywanie warzyw - to warto wiedzieć:

  • Czosnek potrzebuje cyrkulacji powietrza, dlatego przechowuj go w otwartym pojemniku. A łuski zdejmuj dopiero przed przygotowaniem posiłku, bo w przeciwnym wypadku warzywo wyschnie.
  • Cebulę razem z czosnkiem można przechowywać w rajstopach. Po kolei warzywa umieścić w rajstopach i wiązać węzeł pomiędzy nimi. Powiesić w kuchni i trzymać z dala od ziemniaków. Cebuli i czosnku nie wkładać do lodówki, bo duża wilgotność i niska temperatura sprawiają, że warzywa te staną się miękkie. Dodatkowo cebulę najlepiej chronić przed bezpośrednim wpływem promieni słonecznych.
  • Ziemniaki najlepiej będą się czuły w ciemnym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Wilgotne powietrze w lodówce źle wpływa na ich konsystencję i smak. Ziemniaki warto przechowywać w bawełnianej lub papierowej torbie, która oddycha. Umieść je z dala od cebuli oraz owoców takich jak jabłka, które wydzielają etylen i mogą powodować kiełkowanie ziemniaków.
  • Szparagi przez maksymalnie cztery dni przechowujemy w lodówce owinięte w wilgotny ręcznik papierowy.
  • Marchewki i pietruszki trzeba pozbawić naci. Nieobrane warzywa można przechowywać owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym przez prawie tydzień.
  • Brukselki włożyć nieumyte do szuflady w lodówce. Przed ugotowaniem odciąć zewnętrzne liście i umyć.
  • Ogórki to kolejne warzywo wrażliwe na etylen, dlatego nie powinny być przechowywane w pobliżu pomidorów, bananów, melonów czy jabłek. Seler naciowy zachowa swoją kruchość, jeśli przed włożeniem do lodówki owiniesz go folią aluminiową.
  • Banany najlepiej owinąć w folię, wówczas zmniejszymy emisję etylenu i opóźnimy proces ich dojrzewania. Gdy banany będą odpowiednio dojrzałe wtedy warto je schłodzić, by zatrzymać dalsze dojrzewanie.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie