Jakie ceny na rynku drobiu?
W ciągu tygodnia ceny tuszek z kurczaków spadły o 20 groszy za kilogram. Maksymalne stawki wynoszą 5,40 zł. Tańsze są ćwiartki i skrzydełka, które można już kupić po 4,10 zł. Mniej kosztują także filety. Teraz trzeba zapłacić za nie nie więcej niż 12,20 zł.
Na razie, nic nie wskazuje na duże wahania cen. Jeśli nadchodzące upały utrzymają się dłużej, to, aby zapobiec upadkom, jak zwykle w takiej sytuacji, podaż kurcząt na rynku może gwałtownie wzrosnąć. To nie pozostanie bez wpływu na ceny.
Eksporterzy nadal wysyłają duże ilości kurczaków na Daleki Wschód, ale też do Afryki Południowej, Ameryki Środkowej i na zachód Europy. Dlatego poszukiwane na eksport nogi i uda trzymają wysokie ceny. Teraz kilogram nóg bez kości kosztuje blisko 10 złotych, a uda nawet 10,50 zł.
Tymczasem na rynku indyków cały czas brakuje żywca, a stawki są niezmiennie wysokie. Kilogram filetów kosztuje przynajmniej 21 złotych, a uda bez kości nawet 13 zł.
Kurczaki na eksport
Ceny transakcyjne
- Nogi b/k – 9,50 – 9,80 zł/kg
- Uda – 9,60 – 10,50 zł/kg
Indyki na eksport
Ceny transakcyjne
- Filety – 21,00 – 21,50 zł/kg
- Uda b/k – 11,50 – 13,00 zł/kg
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|