Co na obiad zamiast ziemniaków?

Po pierwsze: pyzy
Pyzy są to okrągłe i duże kluski, przyrządzane na różne sposoby w całej Polsce. Powstają z ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i soli, czasami są nadziewane farszem.
Składniki na pyzy:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
Pozostałe z poprzedniego dnia lub wcześniej ugotowane ziemniaki ugnieść i wrzucić do miski. Pół kilograma surowych ziemniaków umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Delikatnie odcisnąć sok. Surowe starte ziemniaki wrzucić do miski, wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę. Uformować kulki i wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem oleju. Gotować 20 minut.
Po drugie: kopytka (szagówki)
Kopytka, w poznańskim znane jako szagówki, to potrawa mączna przygotowywana z ugotowanych ziemniaków, mąki, jaj, soli i przypraw. Świetnie smakują w towarzystwie sosu, jako dodatek do mięs i surówek.
Składniki na kopytka:
- 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- sól
Stolnicę obficie posypać mąką pszenną. Wyłożyć na nią ziemniaki, w środku zrobić zagłębienie i wbić jajka. Posypać mąką pszenną i wyrobić ciasto. Kiedy będzie gładkie i przestanie się lepić do rąk, wówczas rolować ciasto w długie kawałki i kroić nożem na dwucentymetrowe kluski. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut od wypłynięcia.
Po trzecie: kluski śląskie
Kluski śląskie jest to rodzaj klusek z ziemniaków i mąki w kształcie spłaszczonych kulek z dziurką. Najczęściej podawane są polane sosem do pieczeni mięsnych.
Składniki na kluski śląskie:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli
Obrane, ugotowane i przestudzone ziemniaki (lub takie z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę do miski. Wbić jajko, wsypać mąkę i ugnieść na gładką masę. Uformować małe okrągłe kluski, spłaszczyć i zrobić dziurkę. Kluski śląskie wrzucić do osolonego wrzątku i gotować jeszcze przez 3 minuty po wypłynięciu.
Po czwarte: kotleciki warzywne
Kotleciki warzywne to świetna alternatywa jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Możemy je przygotować z wielu różnych warzyw, w zależności od tego, co mamy w spiżarni. Na przykład, gdy zostanie nam kilka ugotowanych warzyw z rosołu (lub innej zupy) albo podczas robienia tradycyjnej sałatki warzywnej. Doskonale będą smakować również z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.
Składniki na kotleciki warzywne:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz i oregano
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Obrane i umyte warzywa zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę również drobno pokroić, a natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Wyrobić masę, uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Kotleciki warzywne smażyć na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Po piąte: placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to prosta, smażona na tłuszczu potrawa z tartych ziemniaków, cebuli, jajek, mąki i soli. Można je podawać z cukrem, dżemem, gulaszem lub z sosami.
Składniki na placki ziemniaczane:
- 10 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 cebule
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane?
Surowe ziemniaki obrać, umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Zetrzeć na tarce. Obrać i drobno pokroić małą cebulę. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Przy pomocy łyżki wymieszać masę. Nakładać ją łyżką na rozgrzanym na patelni oleju. Smażyć na głębokim oleju do zarumienienia z obu stron.
Same pyszności!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|