W świecie Hildegardy... zdrowe letnie orzeźwienie
Kawa orkiszowa mrożona
Składniki:
- 1–2 łyżeczki kawy orkiszowej rozpuszczalnej
- ok. 400 ml wody
- syrop (np. malinowy, wiśniowy, waniliowy)
- cukier trzcinowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1 łyżeczkę kawy orkiszowej zalać wrzącą wodą. Odstawić do ostygnięcia.
Zimną kawę wlać do foremek do lodu. Zamrozić. Przygotować filiżankę gorącej kawy orkiszowej. Schłodzić. Dodać 2–3 zamrożone kostki kawy. Można także wlać łyżeczkę syropu. Posłodzić do smaku cukrem trzcinowym. Do mrożonej kawy można dodać gałkę lodów waniliowych lub czekoladowych, tworząc idealny, orzeźwiający deser na upalne dni.
Sałatka z rukoli z granatem i awokado
Składniki:
- 50 g liści rukoli
- ½ granatu
- 3–4 pokrojone daktyle
- ok. 3–4 łyżki oleju słonecznikowego do polania
- 1 średni pomidor
- 1 małe dojrzałe awokado
- 1 szczypta galgantu
- 1 szczypta bertramu
- „Przyprawa do potraw – mieszanka”
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte, obrane awokado i pomidor pokroić. Wykruszyć ziarenka granatu. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, polać olejem, doprawić do smaku i delikatnie wymieszać.
Przepisy pochodzą z "Hildegardowej kuchni polskiej" A., K. i L.Walkowskich, Polskie Centrum św. Hildegardy 2018
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |