Bronisze: cierpi rynek warzyw gruntowych
Lepiej wygląda rynek warzyw spod osłon, które są mniej narażone na warunki atmosferyczne ale wymagają większych nakładów kapitałowych i pracy ludzkiej.
Rynek warzyw
Mamy do czynienia z niską podażą warzyw kapustnych: kalafiory 5-6 zł/szt., kapusta biała 4-5 zł/szt. – to skutki upałów – obecny rzut produkcyjny kalafiorów jest dosłownie "ugotowany", czyli róże są zdeformowane lub słabo ukształtowane. Hurtownicy na Rynku Bronisze są zmuszeni sprowadzać kalafiory aż z Pomorza, gdzie w czerwcu były lepsze warunki pogodowe.
Opóźniający się zbiór młodej pietruszki powoduje ciągły wzrost cen na tę ubiegłoroczną, która dochodzi momentami do 18 zł/kg a pęczek młodej z nacią kosztuje 4-5 zł. Niska podaż rzodkiewek spowodowała wzrost cen do 2-2,5 zł/pęczek – „normalna” cena to 0,8-1 zł/pęczek. Od suszy i gorąca ucierpiały również szpinak, za który trzeba zapłacić 10 zł/kg, a za koperek 3 zł/pęczek, w ubiegłych sezonach szpinak kosztował około 4-5 zł/kg, natomiast koperek 1 zł/pęczek. Marchew i cebula to warzywa, których cena zachowuje się dość stabilnie. Marchew kosztuje 1,6-2 zł/kg, a cebula z łuską 2-2,33 zł/kg.
Bardzo wysokie, jak na te porę roku, są ceny fasolki szparagowej 10-13 zł/kg – spowodowane jest to brakiem fasolki polnej, która również wyschła. Producenci z okolic Potworowa i Przytyku narzekają również na kłopoty z zatrudnieniem pracowników do zbioru fasolki, który jest bardzo czasochłonny w porównaniu ze zbiorem np. papryki, bakłażanów i cukinii. Zwiększająca się podaż krajowych papryk powoduje sukcesywny spadek cen. Papryka czerwona kosztuje obecnie 6-9 zł/kg, a zielona 2,75-3,5 zł/kg, bakłażany 3-4 zł/kg, cukinia 3,5-4,5 zł/kg.
Pod koniec opisywanego okresu zaobserwowaliśmy wzrost cen ogórków szklarniowych i gruntowych 3-3,5 do 4 zł/kg. Również zdrożały pomidory czerwone do poziomu około 4-4,5 zł/kg i malinowe do 5 zł/kg. W 2017 roku kilogram ziemniaków odm. Irga kosztował około 45 groszy, w 2018 roku 75 groszy, a obecnie trzeba zapłacić za nie 2-2,33 zł/kg, jeszcze droższe są odmiany Irys i Catania 2,66 zł/kg.
Rynek Owoców
Największe zainteresowanie konsumentów skierowane jest obecnie na owoce jagodowe czyli: porzeczki, borówki, maliny, jeżyny i agrest. Są one najczęściej konfekcjonowane w opakowania 0,25 i 0,5 kg dla wygody sprzedawców, a przede wszystkim konsumentów.
Porzeczki czerwone i białe kosztują 7-8 zł/kg, tańsze są czarne 3,5-4,5 zł/kg, agrest 5-6 zł/kg. Delikatesowym towarem są jeżyny bezkolcowe, za które trzeba zapłacić 15-20 zł/kg ale na szczęście są one konfekcjonowane po 0,25 kg.
Pojawiły się pierwsze krajowe śliwki. Na razie są to odmiany Herman i Kometa w cenie 3-4 zł/kg. Wysoka jest podaż krajowych moreli przywożonych przez plantatorów z okolic Sandomierza. Ich cena spadła do przedziału 2,75-4,5 zł/kg, w zależności od kalibru
Niestabilne są ceny malin, które wahają się od 8-16 zł/kg. Obserwujemy też coraz wyższe ceny czereśni 7-14 zł/kg, w zależności od jakości (sortowanie). Wyższe ceny osiągają owoce wyhodowane pod tzw. daszkami, które dają ochronę przed suszą, upałem i gradem.
Wzrosła podaż wiśni, a cena spadła do poziomu 3,5-4 zł/kg. Niskie są z kolei ceny borówki amerykańskiej, którą można kupić już od 13 do 20 zł/kg. Letnie jabłka to nadal tylko Erly Geneva i Papierówka, ich cena jest dość niska jak na te porę, bo około 3 zł/kg.
Arbuzy sukcesywnie tanieją ze względu na rosnącą konkurencję – cena od 1.6 do 2,3 zł/kg. Możemy mówić o dużej podaży owoców pestkowych (morele, brzoskwinie, nektaryny, śliwki) przywożonych z Hiszpanii, Grecji i Włoch - ceny od 3,5 do 4,5 zł/kg. W nadchodzącym tygodniu należy spodziewać się wygaśnięcia importu papryk z Hiszpanii i Holandii – powodem jest mocne wejście rajowej produkcji.
Komentarz do sytuacji handlowej na Rynku Hurtowym Bronisze 5-11 lipca 2019 r.
Źródło: Rynek Hurtowy Bronisze
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|