KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
25 czerwca 2020

Zimne co nieco, czyli chłodnik - poznaj oryginalne przepisy!

Wyśmienita i przede wszystkim chłodna propozycja dla domowników w skwarne dni to warzywno-owocowe orzeźwienie w postaci pożywnej zupy. Nic tak dobrze nie zaspokoi apetytu i nie ugasi pragnienia jak chłodnik. 

Korzystajmy z tego, co oferuje nam lato. Sezonowe owoce i warzywa zachęcają zapachem, kolorem i różnorodnością smaków. Zimne zupy można przyrządzać na słodko, z melonem i miętą lub na ostro, z papryką i pomidorami. W każdej postaci wyglądają apetycznie i co najważniejsze – orzeźwią w upalne dni. 

Na początek dobra rada! Wykonując chłodnik pamiętajmy o zachowaniu niskiej temperatury. Po przygotowaniu zupy należy ją schładzać w lodówce przez kilka godzin, dla poprawienia jej smaku i utrzymaniu odpowiedniej temperatury (aby to, co podajemy można było nazwać chłodnikiem!) lub przed podaniem schłodzić talerze. Podając posiłek na dworze, możemy umieścić wazę z zupą w większym naczyniu wypełnionym lodem.

Chłodnik z czerwonej papryki z parmezanem 

Składniki: 4 świeże czerwone papryki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 400 ml jogurtu naturalnego, 100 ml śmietany kremówki 36%, 2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów, 2 łyżki świeżo tartych płatków parmezanu, 8 listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, sól czosnkowa, papryka słodka, chili, tymianek, bazylia do smaku.

Wykonanie: umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.

 

Chłodnik ziemniaczano-porowy

Składniki: 8 porów, 2 łodygi selera naciowego, 50 g masła, 1 łyżka oliwy, 1 duży ziemniak, 1½ l wywaru warzywnego, 150 ml śmietany, sól i czarny pieprz.

Wykonanie: podsmażyć pory i seler na maśle i oliwie (ok. 5 minut), aż będą miękkie. Dodać ziemniaki i wywar, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 30 minut. Ostudzić, dodać śmietany i zmiksować dokładnie w blenderze. Ozdobić, podawać po ochłodzeniu z chlebem.

Chłodnik z rzodkiewką 

Składniki: 1 pęczek rzodkiewek,  4–5 ogórków, 3 ziemniaki, 4 jajka, garść koperku i szczypiorku, sól do smaku,  kefir lub jogurt naturalny.

Wykonanie: ugotować ziemniaki i jajka na twardo. Wymieszać kefir   z 3 filiżankami wody, dodać sól. Wymieszać. Schłodzić – konsystencja ma przypominać krem. Pokroić rzodkiewki, ogórki, jajka i zioła. Warzywa wymieszać z kefirem. Dosmakować  i schłodzić. Posypać koperkiem.

Chłodnik po hiszpańsku, czyli Gazpacho 

Składniki: 4 kromki białego pieczywa, 500 g pomidorów bez skórki, 1 czerwona i 1 zielona papryka, 1 duży ogórek sałatkowy, 1 cebula, 2 łyżki octu winnego, ½ l wody, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4–5 ząbki czosnku, sól i pieprz.

Wykonanie: czosnek zmiażdżyć w moździerzu wraz z solą. Pieczywo pokroić lub połamać na drobne kawałki i dorzucić do czosnku. Dolewać stopniowo oliwę, ciągle mieszając, duzyskania jednolitej pasty i odstawić na 20–30 min. W tym czasie przygotować warzywa: umyć, obrać i wypestkować w razie potrzeby. Część z nich (około 1/3) pokroić na bardzo drobne kawałki i odstawić do lodówki, a resztę zmiksować wraz z wcześniej przygotowaną pastą chlebowo-czosnkową. Całość przetrzeć przez sito i dolać wodę oraz ocet. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać, doprawić solą i pieprzem i serwować na zimno z resztą pokrojonych w kostkę warzyw oraz grzankami.

 

Chłodnik z marchewki i kardamonu 

Składniki: 1/4 filiżanki miękkiego masła, 1 cebula, kilka utartych marchewek, ½ łyżeczki kardamonu, 1/3 filiżanki białego wina, 2 filiżanki soku z marchwi, ½ filiżanki wywaru drobiowego, sól, czarny pieprz, szczypta imbiru, sok z cytryny.

Wykonanie: w garnku stopić masło na średnim ogniu. Dodać cebulę  i smażyć aż zmięknie. Dodać marchew i kardamon, gotować dwie minuty. Dodać wino i imbir. Gotować, aż całe wino wyparuje (ok. pięciu minut). Dodać sok z marchwi, wywar, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować ok. 20 minut. Po przestudzeniu wszystko wymieszać w blenderze. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Przykryć i schłodzić w lodówce (ok. 3 godziny). W razie potrzeby, przed podaniem dosmakować.

Chłodnik z arbuza i malin

Składniki: 0,5 kg arbuza, 200 g malin, 65 ml skondensowanego mleka, 1/4 szklanki śmietany 18%, 1 łyżka cukru, 1–2 łyżeczki cukru waniliowego (8–10 g), 1 szklanka przegotowanej wody (lub niegazowanej z butelki).

Wykonanie: maliny dokładnie umyć. Kilka sztuk odłożyć do dekoracji. Arbuza pokroić na cząsteczki i dokładnie usunąć z nich pestki. Arbuza, maliny, cukier, cukier waniliowy, mleko i śmietanę razem dokładnie zmiksować. Na koniec dodać szklankę wody. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki, żeby się schłodziło. 

 

Chłodnik z melonem i miętą 

Składniki: 1 l zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego, szklanka śmietany, garść orzechów włoskich, 3 ząbki czosnku, zielony lub żółty melon, sól, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: zsiadłe mleko, kefir lub jogurt dokładnie wymieszać ze śmietaną, dodać czosnek roztarty z odrobiną soli, posiekane orzechy oraz listki mięty, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i dość obficie świeżo zmielonym pieprzem. Melona umyć, przekroić na połowę, usunąć nasiona i małą łyżeczką (najlepiej specjalnie do tego przeznaczoną) wykroić z melona kulki. Melonowe kulki dodać do chłodnika i bardzo mocno ochłodzić. Podając zupę, posypać listkami mięty.

 

Chłodnik to nie tylko alternatywa na letnie upały, ale przede wszystkim szereg zalet, których nie zastąpi nam zimna przekąska: walory smakowe, uzupełnienie brakujących płynów w organizmie, wartości odżywcze, orzeźwienie, regeneracja sił, zastrzyk  energii, zawartość witamin i związków mineralnych, wzmocnienie organizmu i działanie uodparniające. Zatem, do kuchni, dzisiaj serwujemy chłodne co nieco.

 

 
Urszula E. Nowakowska
Artykuł opracowany we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione