KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
10 lipca 2019

Sezon na bób - szybkie i pyszne dania

Sezon na bób w pełni. Warto z niego skorzystać bo właśnie teraz smakuje najlepiej i najpyszniej. Najłatwiej jeść go po prostu odrobinę polanego masłem lub oliwą ze szczyptą soli. Ale z bobu przygotujesz też inne znakomite dania.

Młody bób gotujemy krótko, w lekko osolonym wrzątku ok. 5-10 minut. Możemy go nie obierać ze skórki. Jeśli mamy problemy ze wdęciami,oraz wrażliwy żołądek i jelita to przepłuczmy go po ugotowaniu w lodowatej wodzie i obierzmy ze skórki – dzięki przepłukaniu w lodowatej wodzie będzie szybciej i łatwiej odchodzić. Często po takim obieraniu bobu, samego bobu już mało zostaje, bo nie sposób nie skusić się na podjadanie.

Bób jest bardzo zdrowy i bogaty w wartości odżywcze. Jako roślina strączkowa posiada dużo cennego roślinnego białka, które polecane jest szczególnie sportowcom, osobom intensywnie pracującym czy trenującym, a także wegetarianom i weganom, którzy nie jedzą mięsa. Dzięki dużej zawartości białka bób świetnie zastępuje mięso w naszej diecie. Polecany jest także kobietom w ciąży dzięki dużej zawartości kwasu foliowego. Bób ma też dużo potasu, dzięki czemu działa dobrze na układ krążenia, a także błonnika – obniża poziom złego cholesterolu. Bób posiada stosunkowo wysoką ilość fosforu i magnezu. Jest też źródłem żelaza, więc pomoże przy niedokrwistości.

Jakie są wady bobu? Gotowany bób ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc powinny uważać na niego osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi, a także chore na cukrzycę. Bób jest niestety dość ciężkostrawny – powinny go unikać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym, mające tendencję do wzdęć oraz cierpiący na zespół jelita drażliwego. Niekiedy tych dolegliwości można uniknąć odpowiednio przygotowywując bób – na początku zalać go zimną wodą, poczekać kilka godzin, odlać wodę i ugotować go w świeżej, nie przykrywając. Poniżej szybkie i proste przepisy z bobem w roli głównej.

Pasta z bobu do chleba i warzyw

Składniki: 

  • 500 gr bobu
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju tłoczonego na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • ulubione zioła: mięta, koperek, natka, bazylia
  • sól
  • ewentualnie woda do rozrzedzenia pasty

Sposób przygotowania:
Bób ugotować we wrzątku, obrać ze skórki. Czosnek obrać ze skórki. Bób zmielić z czosnkiem i oliwą bądź olejem. Dodać sporo soku z cytryny. Jeśli pasta jest za gęsta rozrzedzić dodatkową porcja oliwy bądź oleju (ale uwaga – wtedy dramatycznie wzrośnie kaloryczność pasty) lub wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posiekać sporą dużą garść ulubionych ziół i wmieszać w pastę. Świetnie smakuje na kanapkach, jako dip do warzyw, pasta do krakersów, paluszków i wafli ryżowych oraz chrupkiego pieczywa. Pycha!

 

Zupa krem z bobu z kozim serem

  • 500 gr bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • kawałek koziego sera

Sposób przygotowania:
Bób ugotować, obrać ze skórki. W garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę. Dodać obrany i wyłuskany bób, pomieszać, zalać wodą lub bulionem i gotować ok. 10 minut. Zmiksować na krem doprawiając solą i pieprzem. Na koniec dodać duży kawałek koziego sera lub twarożku i zmiksować ponownie. Uważać z doprawianiem solą – kozi serek jest dość słony. Podawać na ciepło.

 

 

Sałatka z bobu z cukinią i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 100 gr bobu, ugotowanego i obranego ze skórki
  • 1 łyżka oliwy
  • garść uprażonych orzechów włoskich
  • sól, pieprz do smaku

Na sos:

  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego

Sposób przygotowania:
Bób ugotować, obrać ze skórki. Rozgrzać oliwę. Cukinię pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie krótko do lekkiej chrupkości. Dodać obrany bób, podsmażyć razem z cukinią kilka minut, wymieszać. Przygotować sos winegret – zmieszać ze sobą wszystkie składniki. Orzechy włoskie lekko posiekać, podprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia i wydobycia smaku. Dodać do bobu i cukinii. Wyłączyć ogień i polać sałatkę sosem. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. 

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • WDR
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR