KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Co zrobić z wiśni? Przepisy na pyszne dania i desery

Opublikowano 09.07.2019 r.
Teraz królują wiśnie! Owoce te mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. A może masz ochotę na pyszne dania i desery z wiśniami? Mamy rewelacyjne przepisy! 

Kurczak w wiśniach

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wiśni bez pestek
  • 100 ml soku wiśniowego
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i usunąć błony. Pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na rozgrzanej patelni smażyć kurczaka z obu stron na rumiany kolor. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać wiśnie bez pestek i odrobinę tymianku. Zalać sokiem wiśniowym i smażyć przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wiśniowy można zagęścić mąką ziemniaczaną.

 

Zupa wiśniowa

Składniki:

  • 0,5 kg wiśni
  • 1 l wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kisiel wiśniowy
  • szczypta kardamonu
  • 200 g makaronu

Sposób przygotowania:

Wiśnie umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Włożyć do garnka, posypać cukrem i zalać 1 litrem wody. Gotować przez kilka minut. Rozpuścić kisiel w 0,5 szklanki wody i zagęścić zupę. Doprawić odrobiną kardamonu i podawać z ugotowanym makaronem. Zupa doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

 

Ciasto wiśniowe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 kg wiśni bez pestek

Składniki na bezową piankę:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać posiekane masło, żółtka i cukier. Składniki zagnieść, a następnie podzielić na 3 części. Jedną część ciasta połączyć z 2 łyżkami kakao, drugą część schłodzić w zamrażarce, a trzecią rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umyć i osuszyć wiśnie. Usunąć z nich pestki przy pomocy drylownicy. Owoce wyłożyć na ciasto na blasze. Następnie na tarce zetrzeć na nie ciemne ciasto z dodatkiem kakao. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Ubite białka rozłożyć na cieście. Na koniec zetrzeć na tarce schłodzone kruche ciasto. Piec je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

 

Omlet z wiśniami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka drylowanych wiśni
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypt soli

Sposób przygotowania:

Białka ubić na puszystą pianę, pod koniec dodać szczyptę soli. Delikatnie wymieszać z żółtkami, cukrem, wydrylowanymi wiśniami i mąką. Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto i smażyć z obu stron do zarumienienia. Omlet z wiśniami świetnie smakuje posypany cukrem pudrem, z dodatkiem dżemu, bitej śmietany czy lodów.

 

Rozsmakujmy się w wiśniowych smakach lata!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO