Nagietki i krewetki, czyli kwiaty jadalne w kuchni
Jadalne kwiaty nie tylko dobrze wyglądają na naszych talerzach, ale i doskonale smakują, a niektóre z nich są również bogate w witaminy. Oto kilka przykładów z najbliższego otoczenia.
Stokrotki pąk w marynacie
Stokrotki są idealnym dodatkiem do sałatek. Małe kwiatki można dodać w całości, a z dużych obrywamy tylko płatki. Natomiast liście i pąki stokrotki możemy dodać do sosów, zup, masła ziołowego, past czy omletów. Pąki można także marynować. Stokrotka posiada cenne właściwości odżywcze. Zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, olejki eteryczne, flawonoidy, białka, cukry i sole mineralne. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne i przeciwkrwotoczne, a także przyspiesza gojenie ran i wchłanianie krwiaków.
Łagodny smak bratka
Smak kwiatów bratka ogrodowego jest łagodny. Bratki stosuje się do ozdabiania słodkich deserów, takich jak torty i ciasta. To świetny dodatek do sałatek i wyrazistych w smaku serów. Bratek to także bomba witaminowa. Zawiera wiele związków biologicznie czynnych o właściwościach przeciwutleniających, jak witamina C, karotenoidy, flawonoidy i polifenole.
Nasturcja z błonnikiem
Kwiaty nasturcji mają lekko pikantny smak. Jest ona doskonała do sałatek. Można ją także używać do potraw z serem, jajkiem, do wzbogacenia smaku pasztetów czy zapiekanek. Z pąków robi się kapary. Nasturcja zawiera błonnik, sole mineralne oraz olejki eteryczne. Można ją stosować przy zakażeniu dróg oddechowych i moczowych.
Jaka róża, taki stres
Róże to jedne z najpopularniejszych kwiatów. Są delikatne i mają subtelny zapach. Warto doceniać nie tylko ich walory estetyczne, ale także smakowe. Zawierają one dużo witaminy C, flawonoidów, olejki eteryczne, glikozydy oraz karotenoidy. Róża wzmacnia organizm w chorobach, stresie i osłabieniu. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i uspokajająco. Płatki róży można dodawać do ciast, lodów i deserów. Nadają się także na marmolady, dżemy i konfitury. Doskonale smakują pączki z nadzieniem z róży czy różana herbatka. Do celów kulinarnych warto wykorzystywać różę francuską, różę pomarszczoną, różę stulistną, różę damasceńską oraz różę jabłkową.
Nagietki i krewetki
Nagietek jest dodatkiem do zup z ryb i owoców morza. Z powodzeniem może zastąpić drogi szafran. Stosuje się go również do przyrządzania jagnięciny oraz drobiu. Kwiatów można używać do barwienia ryżu, masła i serów, którym nadaje piękny kolor. Liście nagietka są pikantne i podkreślają smak sałatek.
Ciasteczka z lawendą
Kojarzy się nam z francuską Prowansją, jednak coraz częściej możemy ją zobaczyć w polskich przydomowych ogródkach. Kwiaty lawendy mają szerokie zastosowanie. Napary z nich przyrządzone wpływają kojąco na układ nerwowy – łagodzą skutki stresu i przemęczenie. Mają także dobroczynny wpływ na pracę jelit, łagodzą trawienie i poprawiają apetyt, zmniejszają dolegliwości bólowe i rozluźniają mięśnie. Kwiaty lawendy nadają aromatu kruchym ciasteczkom i owocowym wypiekom, a także letnim napojom.
Ogórecznik w kostkach
Kwiaty ogórecznika lekarskiego mają charakterystyczny posmak ogórka. Świetnie nadają się do sałatek, jako dodatek do deserów oraz do kandyzowania. Jego niebieskie kwiatki efektownie prezentują się w zamrożonych kostkach lodu. Są popularne w Toskanii, gdzie dodaje się je do włoskich pierożków ravioli, torcików frittata, a także do zup, omletów i napojów.
Faszerowany kwiat cukinii
Kwiaty cukinii możemy usmażyć. Zanurzamy je w roztrzepanym białku jajka, obtaczamy w bułce tartej i parmezanie, a następnie smażymy. Duże kwiaty można natomiast faszerować np. serem ricotta, sprawdzają się też w sałatkach, tartach i makaronach.
Białe kwiaty czarnego bzu
Białe kwiaty bzu czarnego mają intensywny, charakterystyczny zapach. Jemy smażone na oleju, wcześniej zamoczone w cieście naleśnikowym. Jest to danie popularne w Hiszpanii, we Włoszech oraz w Austrii. Z kwiatów bzu czarnego wytwarza się także syrop stosowany często w okresie przeziębień. Można z nich także robić nalewki.
Pamiętajmy, że nie wolno jeść świeżych owoców ani kwiatów czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną. Podczas smażenia ulega ona rozkładowi i staje się nieszkodliwa.
Mniszek na menopauzę
Choć uznawany za popularny i uciążliwy chwast naszych ogrodów, mniszek lekarski ma wielorakie zastosowanie zdrowotne i smakowe. Kwiaty mniszka lekarskiego zrywane wcześnie mają miodowy smak. Można je dodawać do sałatek oraz kanapek lub robić z nich syropy i nalewki. Mniszek lekarski ma wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest źródłem potasu i magnezu oraz witaminy C i witamin z grupy B, dostarcza duże ilości garbników i fitosteroli. W żółtych kwiatach mniszka można znaleźć również fitoestrogeny, które łagodzą objawy menopauzy, zmniejszają ryzyko rozwoju osteoporozy i miażdżycy.
To tylko niektóre przykłady z całej gamy kwiatów, które mamy na wyciągniecie ręki. Pamiętajmy też, że jest wiele kwiatów trujących, dlatego wykorzystujmy tylko te, co do których mamy pewność, że są bezpieczne dla zdrowia. Zadbajmy także o to, aby używane w kuchni kwiaty nie były pryskane środkami chemicznymi i rosły z dala od dróg i torów.
Agnieszka Leśniak
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|