Obiady z owocami w roli głównej
Opublikowano 03.07.2021 r.
Przed nami najsmaczniejszy sezon w roku, kiedy pod dostatkiem mamy mnóstwo pysznych i soczystych owoców. Warto wykorzystać je przygotowując codzienne domowe posiłki dla najbliższych, aby dać im to, co najlepsze. Jakie dania przygotować latem na obiad z wykorzystaniem owoców? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Sałatka z kurczakiem i owocami
Lekka i smaczna sałatka, idealna na letnie popołudnia. Bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- mix sałat
- filet z kurczaka
- ser feta
- czerwona cebula
- 2 garści truskawek
- sok z połowy cytryny
- jogurt naturalny
- 1 łyżka miodu
|
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić ulubionymi przyprawami. Obsmażyć na patelni na złoty kolor z dwóch stron. Mix sałat przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę ser feta oraz przekrojone na pół truskawki. Następnie przygotować sos. W tym celu połączyć: jogurt naturalny, sok z połowy cytryny i łyżeczkę miodu. Dobrze wymieszać i polać sałatkę przed podaniem.
|
Knedle z owocami
To jeden z pomysłów na wykorzystanie owoców w daniu obiadowym.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 kg śliwek
- odrobina cukru
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 mały jogurt naturalny
|
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto. W tym celu należy obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzić i zrobić z nich puree. W dużej misce umieść ziemniaki, mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić masę. Duże truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Truskawki posypać cukrem. Następnie delikatnie uformować małą kulkę z delikatnie lepkiego ciasta. Spłaszczyć ją, na środku położyć połówkę śliwki i otoczyć ciastem. Po przygotowaniu wszystkich knedli zagotować w garnku wodę z odrobiną soli. Wrzucić domowe knedle do wrzątku. Po ich wypłynięciu gotować jeszcze 5 minut i gotowe. To pyszne danie można podawać z jogurtem naturalnym lub podsmażoną bułką tartą z masłem.
|
Pierogi z owocami

Domowe pierogi z ulubionymi owocami to kolejny pomysł na to, jak stworzyć tanie, proste i smaczne danie z wykorzystaniem sezonowych owoców.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki letniej wody
- 0,5 szklanki gorącego mleka
- ulubione owoce (truskawki, maliny, jabłka, jagody, wiśnie)
- cukier
- śmietana
|
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę. Zrobić w niej dołek i wlać do niego gorące mleko. Delikatnie wymieszać łyżką, dodać jajka, wodę i sól. Zagnieść ciasto i wyrobić. Przełożyć na stolnicę. Cienko rozwałkować. Wykroić krążki szklanką. Na środku położyć umyte owoce (jeśli mają pestki to wcześniej je wydrylować). Zlepić pierogi używając widelca. Do wrzącej i osolonej wody wrzucić pierogi. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 4 minuty na wolnym ogniu. Podawać posypane cukrem lub z roztopionym masłem bądź bitą śmietaną.
|
Szaszłyki z owocami
Świetnym pomysłem jako alternatywa dla zwykłego grilla będą szaszłyki z mięsem i owocami. Poniżej pokazujemy sprawdzony przepis na szaszłyki z brzoskwinią, ale można ją zastąpić również kawałkami ananasa, nektarynek, połówkami truskawek czy wydrążonymi wiśniami.
Składniki:
- filet z kurczaka
- 4 duże brzoskwinie
- jogurt naturalny
- czerwona cebula
- sok z cytryny
- przyprawa do kurczaka, sól i pieprz
|
Sposób przygotowania:
Umyty, osuszony na ręczniku papierowym i oczyszczony z błon filet z kurczaka pokroić na małe kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Skropić sokiem z cytryny i zanurzyć w jogurcie naturalnym. Tak zamarynowane kawałki kurczaka włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia brzoskwinie umyć i pokroić na większe kawałki. Czerwoną cebulę pokroić w grubsze plastry. I nabić naprzemiennie na patyki do szaszłyków. Doskonale smakują upieczone na grillu w towarzystwie lekkiej surówki.
|
Zapiekanka z makaronem i owocami
To świetny patent na wykorzystanie ugotowanego makaronu z obiadu.
Składniki:
- 3-4 szklanki ugotowanego makaronu
- 2 garści truskawek
- 2 garści malin
- 2 garści borówek
- 2 garści czereśni
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki śmietany 18%
- 6 łyżek płatków migdałów
|
Sposób przygotowania:
Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego. Owoce opłukać i osuszyć. Posypać cukrem i rozłożyć na makaronie. Wierzch posmarować śmietaną i posypać prażonymi płatkami migdałów. Zapiekankę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
|
Zupa owocowa

Któż z nas pamięta zupę owocową z dzieciństwa? To pyszne danie jest bardzo proste do wykonania. A uwielbiają je nie tylko dzieci.
Składniki:
- 1 kilogram owoców - mogą to być: wiśnie, jagody, truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, jeżyny lub śliwki. Najlepiej, gdy mamy różne rodzaje owoców.
- 800 ml wody
- 180 ml słodkiej śmietanki
- 200 g makaronu
- 1 łyżka mąki
- kardamon i cukier do smaku
|
Sposób przygotowania:
Opłukane owoce zalać wodą. Zagotować. Doprawić cukrem i kardamonem do smaku. Zagęścić słodką śmietaną z łyżką mąki. W międzyczasie w osobnym garnku ugotować makaron. I gotowe. Zupa doskonale smakuje dzieciom.
|
Takie obiady tylko teraz! Korzystajmy :-)
 |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Truskawkowe szaleństwo - pomysły na pyszne desery |
 | Ciasta z czereśniami - słodkie smaki czerwca |
 | Z łąki na stół - kulinarne przepisy na wiosnę i lato |
 | Przepisy na dania z bobu - zdrowe i pyszne |
 | Domowe przetwory bez substancji żelujących - czy to możliwe? |