KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
16 czerwca 2019

Letnie obiady z owocami w roli głównej

Przed nami najsmaczniejszy sezon w roku, kiedy pod dostatkiem mamy mnóstwo pysznych i soczystych owoców. Warto wykorzystać je przygotowując codzienne domowe posiłki dla najbliższych, aby dać im to, co najlepsze. Jakie dania przygotować latem na obiad z wykorzystaniem owoców? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Knedle z owocami

To jeden z pomysłów na wykorzystanie owoców w daniu obiadowym.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kg truskawek
  • odrobina cukru
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 mały jogurt naturalny

 

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto. W tym celu należy obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzić i zrobić z nich puree. W dużej misce umieść ziemniaki, mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić masę. Duże truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Truskawki posypać cukrem. Następnie delikatnie uformować małą kulkę z delikatnie lepkiego ciasta. Spłaszczyć ją, na środku położyć truskawkę i otoczyć ciastem. Po przygotowaniu wszystkich knedli zagotować w garnku wodę z odrobiną soli. Wrzucić domowe knedle do wrzątku. Po ich wypłynięciu gotować jeszcze 5 minut i gotowe. To pyszne danie można podawać z jogurtem naturalnym lub podsmażoną bułką tartą z masłem.

 

Pierogi z owocami

Domowe pierogi z ulubionymi owocami to kolejny pomysł na to, jak stworzyć tanie, proste i smaczne danie z wykorzystaniem sezonowych owoców.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 szklanki gorącego mleka
  • ulubione owoce (truskawki, maliny, jabłka, jagody, wiśnie)
  • cukier
  • śmietana

 

Sposób przygotowania:

Do miski przesiać mąkę. Zrobić w niej dołek i wlać do niego gorące mleko. Delikatnie wymieszać łyżką, dodać jajka, wodę i sól. Zagnieść ciasto i wyrobić. Przełożyć na stolnicę. Cienko rozwałkować. Wykroić krążki szklanką. Na środku położyć umyte owoce (jeśli mają pestki to wcześniej je wydrylować). Zlepić pierogi używając widelca. Do wrzącej i osolonej wody wrzucić pierogi. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 4 minuty na wolnym ogniu. Podawać posypane cukrem lub z roztopionym masłem bądź bitą śmietaną.


 

Sałatka z kurczakiem i owocami

Lekka i smaczna sałatka, idealna na letnie popołudnia. Bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • mix sałat
  • filet z kurczaka
  • ser feta
  • czerwona cebula
  • 2 garści truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • jogurt naturalny
  • 1 łyżka miodu

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić ulubionymi przyprawami. Obsmażyć na patelni na złoty kolor z dwóch stron. Mix sałat przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę ser feta oraz przekrojone na pół truskawki. Następnie przygotować sos. W tym celu połączyć: jogurt naturalny, sok z połowy cytryny i łyżeczkę miodu. Dobrze wymieszać i polać sałatkę przed podaniem.

 

Szaszłyki z owocami

Świetnym pomysłem jako alternatywa dla zwykłego grilla będą szaszłyki z mięsem i owocami. Poniżej pokazujemy sprawdzony przepis na szaszłyki z brzoskwinią, ale można ją zastąpić również kawałkami ananasa, nektarynek, połówkami truskawek czy wydrążonymi wiśniami.

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • 4 duże brzoskwinie
  • jogurt naturalny
  • czerwona cebula
  • sok z cytryny
  • przyprawa do kurczaka, sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Umyty, osuszony na ręczniku papierowym i oczyszczony z błon filet z kurczaka pokroić na małe kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Skropić sokiem z cytryny i zanurzyć w jogurcie naturalnym. Tak zamarynowane kawałki kurczaka włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia brzoskwinie umyć i pokroić na większe kawałki. Czerwoną cebulę pokroić w grubsze plastry. I nabić naprzemiennie na patyki do szaszłyków. Doskonale smakują upieczone na grillu w towarzystwie lekkiej surówki.

 


Zapiekanka z makaronem i owocami

To świetny patent na wykorzystanie ugotowanego makaronu z obiadu.

Składniki:

  • 3-4 szklanki ugotowanego makaronu
  • 2 garści truskawek
  • 2 garści malin
  • 2 garści borówek
  • 2 garści czereśni
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 6 łyżek płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego. Owoce opłukać i osuszyć. Posypać cukrem i rozłożyć na makaronie. Wierzch posmarować śmietaną i posypać prażonymi płatkami migdałów. Zapiekankę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.


 

Zupa owocowa

Któż z nas pamięta zupę owocową z dzieciństwa? To pyszne danie jest bardzo proste do wykonania. A uwielbiają je nie tylko dzieci.

Składniki:

  • 1 kilogram owoców - mogą to być: wiśnie, jagody, truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, jeżyny lub śliwki. Najlepiej, gdy mamy różne rodzaje owoców.
  • 800 ml wody
  • 180 ml słodkiej śmietanki
  • 200 g makaronu
  • 1 łyżka mąki
  • kardamon i cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Opłukane owoce zalać wodą. Zagotować. Doprawić cukrem i kardamonem do smaku. Zagęścić słodką śmietaną z łyżką mąki. W międzyczasie w osobnym garnku ugotować makaron. I gotowe. Zupa doskonale smakuje dzieciom.

 

Takie obiady tylko teraz! Korzystajmy :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • WDR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI