Oregano - właściwości lecznicze, które musisz znać

Oregano to potoczna nazwa zioła lebiodki pospolitej. Cennym surowcem są liście rośliny, ale pozytywne właściwości ma również olejek pozyskiwany z oregano. Co ciekawe, z leczniczego działania oregano chętnie korzystali już starożytni Grecy i Rzymianie.
Oregano to roślina wieloletnia, kwitnie od czerwca do sierpnia. Coraz chętniej sadzimy ją w domowych zielnikach, ma jasnozielony kolor i pięknie pachnie. Wspaniałym dodatkiem do dań są świeże listki, a aromatyczną przyprawą suszone.
Oregano – właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne
Oregano jest bogate w witaminę C, A, E i K, kwas foliowy, błonnik oraz magnez, żelazo, wapń, fosfor.
Lebiodka pospolita ma wysoką zawartość olejku eterycznego, pozyskiwanego ze świeżych liści zioła. W jego składzie znajdziemy karwakrol i tymol, które posiadają silne właściwości antygrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Olejek ma też działanie przeciwutleniające, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry. Znalazł również zastosowanie w zwalczaniu drożdżaków typu Candidia, w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, podczas przeziębień czy przy bólach stawów.
Olejek z oregano zwykle stosuje się doustnie, jednak ma bardzo ostry smak i należy go rozcieńczyć. Optymalna dawka to 2 krople olejku na 1 szklankę wody.
Oregano na kaszel
Oregano wzmaga wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, co ułatwia odkrztuszanie i łagodzi kaszel. Suszone oregano można także stosować do inhalacji przy katarze i zapaleniu zatok.
Oregano na dobre trawienie
Oregano zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu usprawnia proces trawienia. Jako dodatek do ciężkostrawnych dań sprawdzi się zatem doskonale.
Jak przygotować napar z oregano?
Łyżeczkę suszonego ziela zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy przez 15 minut. Odcedzamy i pijemy.
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|