KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
7 czerwca 2019

Ciasta z czereśniami - słodkie smaki lata

Sezon na czereśnie czas zacząć. Nie ma nic lepszego niż soczyste, pachnące słońcem czereśnie prosto z drzewa. Owoce te rewelacyjnie smakują też w domowych wypiekach, dlatego mamy dla Was przepisy na trzy szybkie ciasta, które umilą każdy podwieczorek.

Ciasto z czereśniami i nutą cynamonu

Składniki:

  • 140 gr mąki
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 50 gr cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 85 gr masła, rozpuszczonego, w temperaturze pokojowej
  • 350 g soczystych, dojrzałych czereśni
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta

 

Na kruszonkę:

  • 25 gr mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 gr cukru
  • 30 gr masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę lub inną formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę z cukrem i cynamonem. Dodać jajko, mleko i rozpuszczone masło i wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką do konsystencji bez grudek. Masę wylać do foremki. Czereśnie umyć, przebrać, obrać z szypułek i pozbawić pestek. Pokroić na połówki i zanużyć w cieście.

Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wsypać do miski i rozcierać, aż powstaną grudki. Wysypać na wierz ciasta i czereśni. Ciasto piec ok 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

Wilgotny chlebek z czereśniami

Składniki:

  • 175 gr masła w temperaturze pokojowej
  • 175 gr cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 220 gr mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 gr czereśni – umytych, pokrojonych na połówki, wydrylowanych

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Podłużną foremkę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Ubić masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać po jednym jajku i cały czas miksować, aż do połączenia się składników. Następnie dodać aromat waniliowy i po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia – cały czas mieszać i ubijać masę do połączenia się składników. Na koniec dodać umyte, pokrojone czereśnie i wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 1 godziny. Jeśli ciasto przypala się zbyt na wierzchu – przykryć folią aluminiową i piec nadal, aż do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Wspaniałe do popołudniowej kawy czy herbaty.

 

 

Francuskie clafoutis z czereśniami

Składniki:

  • 2 szklanki czereśni, obranych, umytych, pozbawionych pestki, pokrojonych na połówki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • pół szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka pełnotłustego mleka
  • aromat migdałowy (można zastąpić 2 łyżkami likieru migdałowego np. Amaretto)
  • cukier puder do posypania gotowego clafoutis

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na dnie naczynia wyłożyć warstwę czereśni i migdałów, pomieszać. Trzepaczką połączyć składniki: jajka, cukier,sól i mąkę. Dodać następnie mleko i aromat migdałowy i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Masę jajeczną wylać na owoce. Piec ok 35-45 minut. Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

 

Czereśnie to jeden z najwspanialszych i najzdrowszych smaków lata! W domowych wypiekach to prawdziwy rarytas :-)

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • KOWR