Płatki róż - wykorzystaj je w kuchni!

Do celów kulinarnych możemy wykorzystać zarówno świeże, jak i suszone płatki róż. Woda różana, dżem czy nalewka z płatków róży wzbogacą smak domowych deserów i słodyczy. Kwiatowy, aromatyczny różany smak rozpieszcza podniebienia.
Czy wszystkie płatki róż można spożywać?
Upewnij się, że płatki, których zamierzasz użyć w sztuce kulinarnej, rosną daleko od dróg, fabryk oraz nie zostały spryskane chemikaliami. Najlepiej wybierać pięknie pachnące róże z własnego ogrodu. Te wyróżniające się urodą rośliny uspokajają, pozytywnie nastrajają. Wykazują właściwości przeciwzapalne i ściągające oraz dostarczają witaminy C.
Herbata z płatków róż
Składniki:
- 2 łyżeczki suszonych płatków róż
- 2 filiżanki wody
- odrobina miodu
Jak zrobić domową herbatę?
Ususzone wcześniej płatki róż zalać wrzątkiem. Przykryć szklankę talerzykiem. Po kilku minutach można dosłodzić miodem i gotowe.
Konfitura z płatków róży
Pamiętasz smak babcinych pączków z konfiturą różaną? Otóż okazuje się, że jej przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki:
- 1 kg płatków róży
- 0,5 kg cukru
- 4 cytryny
Jak przygotować aromatyczną konfiturę?
Po zebraniu i opłukaniu płatków róży pozwolić im przeschnąć. Można usunąć białe końcówki, ponieważ one nadają konfiturze charakterystycznej goryczki. Przeschnięte płatki umieścić w misce lub makutrze i ucierać. Wysiłek na pewno nie pójdzie na marne. Ta konfitura jest świetnym dodatkiem do jesiennej lub zimowej herbaty. A dodana do domowych pączków, sprawia, że znikają ekspresowo ze stołu.
Nalewka z płatków róży
Składniki:
- 350 g pachnących płatków róż
- 1 l wódki
- 2 szklanki cukru
- sok z dwóch cytryn
Jak przygotować nalewkę krok po kroku?
Zebrać pięknie pachnące róże. Najlepiej niepryskane i z własnego ogrodu. Idealna pora by je zrywać to słoneczny dzień. Opłukać w ciepłej wodzie. Rozłożyć na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym. Włożyć płatki do wysokiego słoika. Wsypać cukier i pozostawić na kilka godzin. A następnie zalać wódką. Słoik postawić w ciemnym i chłodnym miejscu na minimum 4 miesiące. W tym czasie od czasu do czasu nim potrząsnąć. Płatki róż po jakimś czasie staną się brązowe. To zjawisko normalne. Po 4 miesiącach odsączyć napój z płatków. Dodać sok z dwóch cytryn. Sprawdzić, czy nalewka jest odpowiednio słodka, jeśli nie — dodać cukru. Jeśli jest zbyt słodka, dolać wody. I gotowe. Taka aromatyczna nalewka pysznie smakuje w zimowe wieczory.
Różane przysmaki są zdrowe, aromatyczne i wyjątkowo pyszne! Przekonajcie się sami ;-)