Uprawy po powodzi są skażone

Rolnicy z terenów podtopionych nie tylko muszą zadbać o swoje domy, ale muszą także pamiętać, że woda ze studni nie nadaje się do picia, a często takze żywność może być skażona.
Po ustąpieniu powodzi lub podtopień woda w studniach i zbiornikach wodnych nie nadaje się do picia - przypomina Główny Inspektorat Sanitarny.
Po powodzi wszystkie studnie należy doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego, oczyścić i wydezynfekować. Żywność pozostawiona lub przechowywana w miejscach objętych powodzią może być być szkodliwa dla zdrowia z tego powodu, że że fala powodziowa niesie ze sobą zanieczyszczenia bakteryjne i chemiczne, które mogą być groźne dla zdrowia i życia. Tereny rolnicze, które nawiedziła powódź także mogą okazać się nieprzydatne do użytku i to nie tylko w tym sezonie.
Gleba zalana wodą zawiera bardzo małą ilość tlenu niezbędnego do oddychania roślin – informuje w swoich publikjacjach Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. - Badania wykazują, że już po 24 godzinach w glebie zalanej wodą koncentracja tlenu jest bliska zera.
Dodatkowo uprawy często zalane są taką samą skażoną wodą, jak studnie czy żywność.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|