KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Dlaczego warto jeść truskawki? 10 rzeczy, które musisz wiedzieć!

Opublikowano 24.05.2019 r.
Kuszą nas niesamowitym zapachem, smakiem i wyglądem – mowa o truskawkach. To jedne z ulubionych owoców Polaków. Ty też je lubisz? Oto 10 rzeczy, które musisz o nich wiedzieć.

1. Skąd się wzięła truskawka?

Truskawki zostały wyhodowane około 300 lat temu przez skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek: chilijskiej i wirginijskiej. Eksperyment się powiódł i dziś cieszymy się ich kilkoma tysiącami odmian.


2. Źródło wielu witamin i minerałów

W truskawkach znajdziemy witaminy A, z grupy B, C, E, K, a także kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany. Co ciekawe, posiadają one więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, dlatego rewelacyjnie wzmacniają nasz układ odpornościowy. Truskawki to również źródło minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, manganu i żelaza. Ponadto zawierają sporo cennego błonnika pokarmowego.


3. Są niskokaloryczne

Truskawki należą do owoców niskokalorycznych, ponieważ zawierają jedynie około 32 kcal na 100 g.

 

4. Oczyszczają organizm

Owoce te posiadają właściwości oczyszczające i odtruwające. Wszystko za sprawą bromeliny - enzymu, który odpowiada za rozkład białka. Poza tym obecność błonnika reguluje trawienie i przyspiesza przemianę materii, dlatego truskawki sprawdzą się w diecie osób odchudzających się. 


5. Mają niski indeks glikemiczny

Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40), zatem ich smakiem mogą delektować się także chorzy na cukrzycę.

 

6. Truskawki dla serca

Owoce te dzięki zawartości magnezu i potasu regulują pracę serca i układu nerwowego. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu. 

 

7. Wspierają zdrowie kości i stawów

Dzięki obecności wapnia i manganu truskawki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu kostnego.

 

8. Truskawki dla urody

bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, spowalniają przy tym proces starzenia skóry oraz zapobiegają chorobom nowotworowym. W składzie tych owoców są również fosfor i witaminy z grupy B, wzmacniające włosy i paznokcie. Na bazie truskawek możemy zrobić wiele prostych kosmetyków naturalnych, które rewelacyjnie wpłyną na stan naszej skóry. 


9. Zdrowe liście truskawek

Czy wiecie, że medycyna ludowa wykorzystuje także liście truskawek? Napar z nich przygotowuje się w celu łagodzenia dolegliwości układu pokarmowego oraz do odkażania jamy ustnej, np. podczas bólu gardła. Świetnie sprawdzi się też w celu oczyszczenia organizmu z toksyn.

Łyżkę suszonych liści truskawek zalewamy szklanką gorącej wody. Parzymy przez około 15 minut i pijemy małymi łykami. 


10. Smaczna kuracja truskawkowa

Najprostsza truskawkowa kuracja wzmacniająca i lecznicza polega na tym, aby  w sezonie zjadać dziennie na czczo około ćwierć kilograma tych owoców bez cukru. 

 

Truskawki są bardzo smacznymi owocami, ale, co najważniejsze, zdrowymi. Sezon na nie właśnie się rozpoczyna, dlatego korzystajmy i jedzmy, bo to zastrzyk zdrowia dla całego organizmu.  

 

 

Źródło: Metoda na zdrowie. ABC kuracji naturalnych, Włocławek 2017.

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO