KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
24 maja 2020

Truskawki i rabarbar - kulinarny duet doskonały

Mało jest w kuchni tak dobrych połączeń jak truskawki i rabarbar. Kwaśność jednego i słodycz drugiego produktu sprawiają, że razem smakują doskonale. Korzystajmy z tego - bo ani się obejrzymy, a zabraknie ich na straganach.

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Składniki na ok. 5 słoików po 250 g:

  • 1 kg rabarbaru, umytego, pokrojonego na kawałki ok. 2 cm
  • 300 g truskawek, umytych i obranych, pokrojonych na ćwiartki
  • 250 ml wody lub soku jabłkowego
  • 5 szklanek cukru
  • sok z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: w dużym garnku umieszczamy i mieszamy razem rabarbar, truskawki, wodę lub sok jabłkowy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż rabarbar będzie miękki, mieszamy od czasu do czasu. W tym samym czasie umieszczamy w zamrażalniku mały spodeczek lub płaski talerzyk. Dodajemy następnie cukier, sok z cytryny i sól i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia. Dżem jest gotowy jeśli zda test zamarzniętego talerzyka – umieszczamy trochę dżemu na spodku, wkładamy na moment do zamrażalki i kilka minut później sprawdzamy czy ściął się na brzegach – jeśli tak się stanie, dżem jest gotowy. Dżem przekładamy do słoików. Wytrzymają bez pasteryzacji ok. kilku miesięcy w lodówce. Jeśli chcemy je przechowywać dlużej – pasteryzujemy.

 

Tarta truskawkowo-rabarbarowa we francuskim stylu

Składniki:

  • 210 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 115 g masła, pokrojonego na mniejsze kawałki, zimnego
  • 6 łyżek lodowatej wody

Na nadzienie owocowe:

  • 3 szklanki rabarbaru, umytego i pokrojonego na kawałki
  • 2 szklanki truskawek, umytych, obranych z szypułek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2/3 szklanki cukru (możemy zmniejszyć i dodać ½ szklanki)
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżki masła, rozpuszczonego
  • cukier kryształ do posypania gotowej tarty

Sposób przygotowania: Aby zrobić ciasto – mieszamy razem mąkę, masło, cukier, wodę i sól. Możemy zrobić to rękoma lub mikserem pulsacyjnie, aż ciasto zacznie przypominać okruchy. Zagniatamy szybko (ciasto na tarty nie lubi ciepła), formułujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut. Truskawki i rabarbar umieszczamy w misce, dodajemy skórkę cytrynową, posypujemy cukrem i skrobią kukurydzianą, ale nie mieszamy – w przeciwnym razie owoce puściłyby za dużo soku, który po upieczeniu wyciekałby z ciasta. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni C, góra-dół. Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na średnicę ok. 36 cm. Teraz mieszamy truskawki, rabarbar, cukier, skórkę cytrynową i skrobię. Kładziemy na środku naszego ciasta, zostawiając ok. 8 cm miejsca na brzegach. Brzegi zawijamy rękami do środa ciasta, by uzyskać rustykalną falbankę. Brzegi ciasta smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem- podczas pieczenia pięknie się zezłocą i zrobi się chrupiąca cukrowa kruszonka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-45 minut. Tartę można podać samą, z lodami waniliowymi, cynamonowymi czy kwaśną, gęstą śmietaną. 

 

Błyskawiczne ciasto z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g rabarbaru 
  • 250 g truskawek

Sposób przygotowania: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na puszystą pianę - dodajemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy do rozpuszczenia się tych składników. Dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło - wlewamy mniejszymi partiami i dokładnie mieszamy. Przesypujemy obie mąki - przesiane przez sito oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Przekładamy do formy, na wierzch kładziemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i rabarbar. Pieczemy przez około 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

 


Kompot z truskawek i rabarbaru na białym winie

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 300 ml słodkiego białego wina
  • 15 g świeżego imbiru, obranego ze skrórki
  • 100 gr cukru
  • 100 gr miodu
  • 1 kg rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki, umytego
  • 450 g truskawek, obranych, umytych, pokrojonych na mniejsze kawałki

Sposób przygotowania: Na dużej, głębokiej patelni  lub w garnku podgrzewamy razem wodę, białe wino, imbir pokrojony na mniejsze kawałki, cukier i miód. Kiedy cały cukier się rozpuści, a syrop będzie bulgotać, dodajemy rabarbar i gotujemy go w syropie, aż będzie miękki i zacznie się lekko rozpadać – zwykle zajmuje to ok. 5 minut, ale wszystko zależy od gatunku i rodzaju rabarbaru. Zdejmujemy z ognia i dodajemy truskawki. Schładzamy, wyjmujemy części imbiru. Serwujemy lekko podgrzane lub w temperaturze pokojowej. Kompot nadaje się również do polania porannego jogurtu.

 

Truskawki i rabarbar - niby klasyczne połączenie wiosenno-letnich smaków, a jak zachwyca i zadowala nasze podniebienia :-)

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione