Orzeźwiająca domowa lemoniada - kilka pomysłów

Lemoniada zwana jest także perskim sorbetem. Początkowo składała się 5 podstawowych składników. Były to woda, cukier, soda, cytryna i sok owocowy. Ciekawostką jest, że była w 1846 roku podawana w paryskich szpitalach jako lekarstwo. Dziś ten bezalkoholowy napój chłodzący chętnie przygotowujemy w zaciszu domowym. Jak dotąd nie wiadomo skąd pochodzi lemoniada. Prawdopodobnie pierwszy raz pojawiła się w Egipcie w roku 1000, po tym, jak cytryny dotarły tam z Chin. Aktualnie jest chętnie pijana na całym świecie, szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Poza czystą lemoniadą powstały także przepisy na zieloną czy różową lemoniadę, w zależności od tego, jakimi składnikami wzbogacimy jej smak.
Dlaczego warto pić lemoniadę?
- Lemoniada to pyszny napój, który pozytywnie działa na organizm oraz nasze zdrowie. A wszystko to wynika z połączenia wody z naturalnymi owocami.
- Cytryna jest skarbnicą witamin A, C, B6 oraz minerałów i flawonoidów, które pozytywnie wpływają na organizm.
- Sok z cytryny ułatwia pracę przewodu pokarmowego, zwalcza niestrawności i zaparcia. Ułatwia ruchy perystaltyczne jelit.
- Cytryna jest źródłem rozpuszczalnego błonnika, który pomaga utrzymać odpowiednią wagę. A dodatkowo utrzymuje uczucie sytości.
- Lemoniada ułatwia wydalanie potu. Warto ją pijać podczas gorączki i grypy, ponieważ normalizuje temperaturę ciała.
- Dostarcza przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed dostępem wolnych rodników.
- Ten pyszny orzeźwiający napój nawadnia organizm, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy, ułatwia oddychanie i poprawia kondycję skóry. Rozpoczynaj każdy dzień pyszną szklanką lemoniady, aby zyskać mnóstwo energii i dobry nastrój.
Jak zrobić lemoniadę?
Ten pyszny i orzeźwiający napój można przyrządzić na wiele sposobów. Możesz dodać do niego mnóstwo różnych składników, jednak najpierw najlepiej będzie nauczyć się podstawowej receptury przyrządzania lemoniady.
Do przygotowania lemoniady potrzebujesz:
- 3 szklanki zimnej wody
- 1 szklankę soku z cytryny (4-5 cytryn)
- 0,5 szklanki cukru
Cytryny umyć, osuszyć, przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Wlać go do dzbanka, dodać wodę i cukier. Energicznie wymieszać napój, a następnie doprawić do smaku. Jeśli jest zbyt kwaśny dosypać cukru, a jeśli jest zbyt słodki, dodać soku z cytryny. Przed podaniem napój warto schłodzić w lodówce.
Lemoniada truskawkowa
Składniki:
- 15 dużych truskawek
- 6 szklanek wody
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka soku z cytryny
Umyte i osuszone truskawki pozbawione szypułek wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać łyżkę cukru i 1 szklankę wody. Dobrze wymieszać i przelać do dzbanka. Wycisnąć sok z cytryn, wlać go do dzbanka, dodać pozostały cukier i wodę. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i gotowe.
Zamiast kupować przesłodzone, gazowane napoje lepiej przyrządzić smaczną lemoniadę z dodatkiem ulubionych owoców. W sezonie letnim zamiast truskawek do takiej domowej lemoniady możesz wrzucić maliny, jeżyny, brzoskwinie lub arbuza. Duża zawartość cytryny w tym orzeźwiającym napoju oczyszcza organizm z toksyn oraz dostarcza składników odżywczych. Smak lemoniady możesz także wzbogacić miętą, bazylią, lawendą czy innymi ulubionymi ziołami.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|