Sałatki owocowe - zdrowy zamiennik deseru

Czasami zapominamy o troszkę już wyświechtanym, ale jakże prawdziwym powiedzeniu "jesteś tym, co jesz". Aby zachować zdrowie organizmu na długie lata, powinniśmy dostarczać mu niezbędnych składników odżywczych. Co zaś, gdy zdrową żywność w postaci owoców, warzyw, nabiału i pełnowartościowego pieczywa zamieniamy na sklepowe słodycze? Organizm otrzymuje zbyt małą ilość minerałów, witamin, mikroelementów i antyoksydantów. Zamiast tego spożywamy puste kalorie i substancje chemiczne w postaci słodzików czy syropu glukozowo-fruktozowego. Niestety, takie odżywianie prędzej czy później odbije się na naszym zdrowiu.
Jedną z najlepszych rzeczy, jakie możesz uczynić dla swojego organizmu to regularnie jeść owoce. Idealna będzie sałatka owocowa. Jeśli odpowiednio dobierzesz ilość i rodzaj owoców, taka sałatka dostarczy witamin, błonnika, przeciwutleniaczy. A do tego, często ma niski indeks glikemiczny.
Nie ma chyba złego przepisu na sałatki owocowe. Wszystko, co należy zrobić, aby je przygotować, to umyć owoce, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Jednym z najczęściej wybieranych owoców jest banan, który kontroluje ciśnienie krwi, zapobiega niedokrwistości i pozytywnie wpływa na kondycję kości.
Jabłka to owoce dostępne przez cały rok. Dzięki temu świetnie sprawdzają się do sałatki owocowej w każdym sezonie. Owoce te są skarbnicą błonnika pokarmowego i flawonoidów. Składniki odżywcze zawarte w jabłkach obniżają ryzyko zachorowania na nadciśnienie, cukrzycę czy choroby serca. Do wcześniej pokrojonego banana można dodać połowę jabłka pokrojoną w plastry.
Teraz nadszedł moment, by wzbogacić sałatkę owocem cytrusowym. Najlepiej wybrać grejpfrut lub pomarańczę z uwagi na charakterystyczną słodycz tychże owoców. Pomarańcze są źródłem witaminy B1 i C oraz wapnia czy miedzi. Warto włączyć je do codziennej diety, ponieważ obniżają ciśnienie krwi, a w efekcie również zmniejszają ryzyko chorób serca. Połowę pomarańczy pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski z bananem i jabłkiem.
I możesz na tym etapie zakończyć przygotowywanie sałatki owocowej. W swojej miseczce masz już wystarczającą ilość różnych smaków. Owoce, które do tej pory wybraliśmy do przygotowania słodkiej sałatki to banan, pomarańcza i jabłko. Jednak jeśli masz ochotę, możesz dodać do niej truskawki, borówki, kiwi czy owoc granatu. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny na przykład jeść owoce granatu.
Co prawda, można przechowywać sałatki owocowe w lodowce, jednak najlepiej smakują na świeżo. Miąższ niektórych owoców np. jabłek czy bananów ciemnieje po jakimś czasie.
Przed nami najsmaczniejszy sezon. Już w sklepach pojawiają się pyszne i aromatyczne polskie truskawki oraz czereśnie. Za chwilę na drzewach będą wiśnie. Krzewy owocowe obsypią owoce agrestu, porzeczek, jeżyn i malin. W lasach pojawią się jagody, a w sklepach smaczne arbuzy w niskich cenach. Lato to świetny moment, by przygotować pyszne sałatki.
Domowe sałatki owocowe to doskonały sposób, aby przekonać dzieci do zamiany sklepowych słodyczy na zdrowe owoce. Wystarczy odrobina fantazjim :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|