KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Zielony maj na talerzu - przepisy na sezonowe smakołyki

Opublikowano 20.05.2021 r.
Maj to miesiąc, w którym króluje zieleń. Widzimy ją dookoła, w otaczającej nas przyrodzie, ale zieleń może także zagościć na naszych talerzach. Dziś proponujemy Wam przepisy na „zielone” dania sezonowe. 

Zielona zupa zdrowia

Składniki:
  • 2 l wywaru mięsnego 
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Kiedy ziemniaki będą już prawie gotowe, dokładamy zielone szparagi (pokrojone na mniejsze kawałki). Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek (smażymy na oliwie z oliwek). Dodajemy do bulionu gotujemy do miękkości warzyw. Wszystko blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową według uznania. Zupa doskonale smakuje z grzankami.

 

 

Zielony ryż po meksykańsku

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, dodajemy czosnek, kolendrę, pietruszkę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek i blendujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy masę przygotowaną w blenderze – podsmażamy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Po 2-3 minutach wlewamy bulion i gotujemy przez około 20 minut. Gotowe – można podawać udekorowane świeżą natką pietruszki – świetnie smakuje jako dodatek do dań z  drobiu czy ryb. 

 

Makaron z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • 4 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Cukinie musimy przepuścić przez tzw. tarkę spiralną – uzyskamy wówczas idealne cienkie paseczki, przypominające makaron. Na oliwie z oliwek należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie na patelnię dodajemy cukinię, podsmażamy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę, dodajemy starty parmezan, mieszamy i chwilę  gotujemy. Do naszego zielonego spaghetti można dodać także podsmażony boczek, pokrojony w kosteczkę. 

 

Tort leśny mech

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4-5 kropli aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Krem:

  • 250 g serka mascarpone 
  • 200 ml śmietanki 36% 
  • 4 łyżki cukru pudru 

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy, odsączamy i rozdrabniamy w blenderze.  Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę.  Następnie powoli wlewamy olej i mieszamy szpatułką. Dodajemy szpinak, aromat, mieszamy. W kilku partiach wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez około godzinę.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do  ostygnięcia. Odcinamy wierzch i rozdrabniamy na okruszki.
Krem:
Ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Dodajemy małymi porcjami serek mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gotowy krem wykładamy na ciasto w tortownicy. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Rewelacyjnie wygląda udekorowane np. pestkami granatu czy borówkami. Ciasto przed podaniem musi być schłodzone w lodówce przez 2-3 godziny. 

 

Zielono na talerzu to zdrowo! Spróbujcie koniecznie :-)

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO