Produkcja drobiu w UE - kolejne rekordy?
W Unii Europejskiej liczba ferm wielkotowarowych stanowi tylko około jeden procent ogółu ferm drobiowych. Jednak ta niewielka grupa gospodarstw odpowiada za około 90 procent produkcji drobiu. Taka struktura produkcji powoduje – zdaniem analityków – wyjątkowo efektywną transmisję impulsów popytowych. Oznacza to, że globalny wzrost popytu na drób prowadzi szybciej niż we wcześniejszych latach do decyzji o wzroście produkcji i zwiększeniu podaży. Tymczasem, zgodnie z prognozami, popyt na mięso drobiowe ma w najbliższym czasie stabilnie rosnąć - zauważa KIPDiP. Przyczynami tej sytuacji będą zmiany w strukturze konsumpcji mięsa powodowane przez silne trendy konsumenckie, a także korzystne relacje cenowe między drobiem a innymi gatunkami mięsa.
Źródło: KIPDiP
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|