KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Pełnowartościowe posiłki – szybko, łatwo, pysznie, zdrowo

Opublikowano 27.06.2020 r.
Jak szybko i łatwo przygotować pełnowartościowy posiłek? Poniżej przepisy na zdrowe jedzenie, które przyrządzisz z zaledwie kilku składników, w maksymalnie 15 minut.

Własnoręcznie przygotowane posiłki mają taką przewagę na kupnymi, że wiemy co jemy, nie marnujemy żywności, ponieważ zużywamy na bieżąco to, co mamy w domu, jemy tak jak chcemy – do posiłku dodajemy nasze ulubione składniki i rzeczy, które lubimy. Przygotowanie takich posiłków jest bardzo proste i gwarantuję Wam, że zajmuje nie więcej niż 15 minut.

 

Sałatka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i parmezanem

Składniki:

  • garść makaronu (najlepiej pełnoziarnistego, z pszenicy durum lub brązowego – żytniego, gryczanego, orkiszowego)
  • garść młodych listków szpinaku
  • kilka pomidorków koktajlowych lub pomidor pokrojony na kawałki
  • kilka plastrów startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • świeżomielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ważne, by był al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidorki kroimy na połówki. Makaron mieszamy z pomidorami, szpinakiem i 1 łyżką oliwy, doprawiamy świeżozmielonym czarnym pieprzem. Na koniec posypujemy wiórkami parmezanu. I gotowe!
Danie można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło

 

 

Zupa krem z zielonego groszku z kozim serem i grzanką

Składniki:

  • zielony groszek
  • cebula
  • oliwa z oliwek bądź masło klarowane
  • kawałek koziego sera bądź twarożku
  • pieprz, sól
  • 2 kromki chleba lub bułki

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy zielony groszek, mieszamy, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości groszku (jak groszek jest młody wystarczy 10 minut, starszy groszek 20 minut). Miksujemy zupę na krem dodając kozi serek. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku (z solą uważajmy, bo kozi ser jest już słony). Robimy grzanki – na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy pieczywo (chleb lub bułkę dobrej jakości) na chrupko. Zupę przelewamy do pojemnika, grzanki pakujemy oddzielnie. Jeśli mamy zioła – możemy dodatkowo doprawić nimi zupę (np. tymianek, bazylia, mięta, natka – zarówno świeże jak i suszone).
Zupę możemy jeść na ciepło, ale w gorące dni sprawdzi się też jako chłodnik. Przed podaniem kruszymy grzanki na zupę.

 

 

Azjatycki ryż z jajkiem, marchewką i ulubioną zieleniną

Składniki:

  • ryż basmati, jaśminowy lub pełnoziarnisty (może być brązowy, czarny, a nawet czerwony)
  • 1 jajko
  • marchewka
  • garść ulubionej zieleniny, którą mamy (sałata, rukola, roszponka, młody szpinak)
  • 1 łyżka nasion sezamu (czarnego lub białego)

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oleju sezamowego lub innego oleju bądź oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki imbiru startego na tarce lub drobniutko posiekanego

 

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajko gotujemy na półtwardo. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy ryż z marchewką i zieleniną. Posypujemy sezamem i mieszamy. Na wierzchu układamy jajko (nie przekrajamy, zrobimy to dopiero przed jedzeniem). Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Pakujemy do małego pojemniczka. Przed podaniem mieszamy ryż z sosem, na koniec przekrajamy jajko. 

 

 

Jogurt z nasionami i konfiturą porzeczkową

Składniki:

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka dobrych konfitur z porzeczki (bardzo dobrze się sprawdzi, bo ma kwaskowaty smak, ale może być też inna konfitura, którą mamy w domu)
  • 1-2 łyżki mieszanki ziaren, pestek, nasion i orzechów

Sposób przygotowania:

Na patelni prażymy nasiona. Mają się lekko zezłocić i nabrać aromatu – jak zaczną lekko skwierczeć i ładnie pachnąć to oznaka, że są już gotowe. Jogurt naturalny mieszamy z konfiturą. Deser posypujemy prażonymi ziarenkami i orzechami. Możemy dodatkowo dodać jeśli mamy kilka suszonych owoców (np. śliwek, moreli, daktyli) lub kilka świeżych (np. w sezonie niedługo będą dostępne truskawki, maliny, czereśnie). Wspaniały, prosty, szybki i zdrowy posiłek!

 

 

Pita z hummusem i warzywami

Składniki:

  • 1 pita
  • kilka łyżek hummusu (przepis podstawowy: 1 szklankę ciecierzycy miksujemy z 1-2 łyżkami oliwy, czosnkiem, 1 łyżką pasty sezamowej, kilkoma kroplami soku z cytryny, doprawiamy solą)
  • warzywa, które mamy pod ręką (np. ogorek, marchewka, rzodkiewki, pomidory, upieczone plastry bakłażana, cukinii czy dyni)
  • garść świeżych zioł np. koperek, natka, bazylia, mięta

 

Sposób przygotowania:

Pitę podgrzewamy na suchej patelni. Oddzielnie pakujemy warzywa oraz hummus (przepis na wersję podstawową możemy dowolnie modyfikować – możemy dodawać różnych przypraw np. kuminu, suszonej papryki, cynamonu, kminku, kurkumy; możemy dodać upieczonego buraka i zmiksować (hummus różowy z buraczkiem) lub upieczoną dynię czy garść zieleniny (hummus zielony). Możemy dodać inny tłuszcz np. olej lniany, rzepakowy, z czarnuszki. Możemy nie dodawać czosnku i pasty sezamowej tahini. Przed jedzeniem smarujemy pitę hummusem i zjadamy z warzywami i zieleniną. 

 

Ale smakołyki! Wypróbujcie koniecznie :-)

 

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:pełnowartościowe posiłki
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO