KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Szparagowe ABC - jedzmy smaczne i zdrowe szparagi!

Opublikowano 13.05.2019 r.
Maj to wspaniały miesiąc. Pojawiają się pierwsze warzywa, nowalijki, owoce. Na pierwszy ogień idą rabarbar, szparagi, młoda sałata i rzodkiewki. Potem pierwsze poziomki, truskawki, botwinka, bób. Następnie maliny, czereśnie, młode cukinie, ogórki. Zaczyna się cudowny czas :-) Ale dziś bohaterem są szparagi! 

Szparagi to zwiastun wiosny i bardzo niskokaloryczne warzywo, którym możemy objadać się bez wyrzutów sumienia. Sezon na szparagi trwa krótko – czasem nie ma ich już w czerwcu. Śpieszmy się zatem, kupujmy i zajadajmy ze smakiem! Najlepiej traktować je jak najprościej – można jeść szparagi w zupach, sałatkach, zrobić szybką przystawkę z sadzonym jajkiem, posypać serem, zapiec, jeść jako dodatek do ryby czy mięsa, a także makaronu lub risotto.

Zdrowe szparagi

Szparagi są bardzo zdrowym warzywem – zawierają cenny kwas foliowy, wiele witamin, glutation (wspiera układ odpornościowy, wspomaga organizm w procesie oczyszczania z toksyn) oraz asparaginę – związek wspomagający pracę nerek, również odpowiedzialny za oczyszczanie organizmu. Szparagi są polecane osobom cierpiącym na infekecje dróg moczowych – zaleca się wtedy m.in. picie wody po ugotowanych szparagach. W sklepie znajdziemy białe i zielone szparagi. Zielonych nie trzeba obierać. Wystarczy odciąć im zdrewniałe końcówki, obmyć i są gotowe do obróbki termicznej (młode, cienkie szparagi nadają się do jedzenia na surowo, można je cieniutko pokroić na kuchennej tarce lub na tzw. mandolinie). Końcówek szparagów nie wyrzucajmy – wzbogacą smak każdej zupy, wywaru i bulionu. Białe szparagi obieramy od końca główki w dół cieniutkim nożykiem.

Poniżej kilka bardzo prostych i szybkich przepisów na szparagi. 

 

Szparagi z jajkiem sadzonym i parmezanem alla milanese

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • jajko
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ser parmezan lub inny twardy podobny gatunkowo

Sposób przygotowania:
 

Szparagi myjemy i gotujemy al dente (lekko twarde). Na oliwie z oliwek smażymy jajko. Szparagi układamy na talerzu, na nich układamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec ścieramy parmezan. Jemy samemu jako lekką przystawkę lub kolację lub z kromką pieczywa.

 

Najprostszy i szybki krem ze szparagów

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek bądź masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy szparagi i podsmażamy przez chwilę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Zupe miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jemy samą lub z kromką pieczywa. Możemy posypać dodatkowo tartym twardym serem typu Parmigiano Reggiano, Pecorino, Grana Padano.

 

Szparagi po azjatycku

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 łyżka nasion sezamu (białego lub czarnego)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • pół łyżeczki tartego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego lub rozpuszczonego brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Szparagi obieramy jeśli tego wymagają, myjemy, odkrawamy zdrewniałe końcówki i gotujemy do miękkości (ważne, by nie rozgotować, lepiej, żeby były lekko twarde). Kiedy szparagi się gotują przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy olej sezamowy, ocet ryżowy, miód lub syrop klonowy bądź cukier, sos sojowy i starty imbir). Sos nie wymaga dodatku soli, bo zapewnia to już sos sojowy. Szparagi odcedzamy, polewamy sosem, na koniec posypujemy nasionami sezamu. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

 

Szparagi z pieca z Grana Padano i jajkami

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • pieprz, sól
  • starty ser Grana Padano
  • kilka jajek
  • garść ulubionych ziół

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Osuszone, umyte szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać obficie oliwą, posypać grubo pokrojonym czosnkiem (by się nie spalił), posypać Grana Padano i świeżozmielonym czarnym pieprzem. Piec ok. 10-15 minut w zależności od grubości szparagów. Wyjąć z piekarnika i wbić kilka jajek w zależności od tego, ile chcemy. Zapiekać jeszcze jakieś 7-10 minut aż jajka lekko się zetną. Można dla ostrości posypać płatkami chilli, ale nie jest to konieczne. Najlepiej smakują prosto z pieca z pajdą chleba lub bułeczką maczaną w pysznym czosnkowo -oliwnym sosie. Pycha!!!

 

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO