
W starożytnym Rzymie i Egipcie szczaw był przyprawą powszechnie stosowaną do łagodzenia smaku ciężkich dań. Dziś przyrządzamy z niego zupy, to doskonały dodatek do sosów, mięs czy kanapek. Jest popularny szczególnie w kuchni francuskiej i egipskiej. Ze względu na właściwości zakwaszające można go stosować jako zamiennik cytryny w sosach czy sałatkach.
Szczaw - zdrowy czy nie?
Szczaw jest świetnym źródłem magnezu, fosforu, potasu, wapnia czy witaminy A i C. Duża zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit, a w związku z tym eliminuje problemy żołądkowo-jelitowe takie jak skurcze, wzdęcia, zaparcia czy biegunka. Potas obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Z kolei witamina A, czyli silny przeciwutleniacz, zadba o zdrowie oczu. Warzywo to uzupełnia też poziom żelaza w organizmie, a w efekcie również zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek oraz przeciwdziała anemii. Poza tym poprawia odporność organizmu i pozytywnie wpływa na kondycję skóry.
Szczaw zawiera mnóstwo kwasu szczawiowego, który zmienia wapń w składnik nieprzyswajalny w naszym organizmie. W związku z tym odkłada się on w postaci kamieni nerkowych. Dlatego nie należy spożywać dużej ilości dań ze szczawiem, a w celu wyrównania straty wapnia najlepiej spożywać potrawy ze szczawiem z dodatkiem jajek czy zsiadłego mleka. Dania ze szczawiem nie są polecane osobom z osteoporozą, reumatyzmem, chorobami nerek czy chorobami pęcherzyka żółciowego.
W kulinarnym kalendarzu maj = szczaw, więc polecamy Wam kilka świetnych przepisów!
Wiosenna sałatka ze szczawiem

Składniki:
- 5 ugotowanych i obranych ziemniaków
- 2 garści szczawiu
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
|
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, ogórki i cebulkę kroimy w kostkę. Szczaw drobno siekamy. Łączymy składniki, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem.
|
Zupa szczawiowa

Składniki:
- 2 litry wody
- 500 g surowych żeberek wieprzowych
- 300 g szczawiu
- 250 g śmietany 18%
- 1 porcja rosołowa z kury
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 kawałek selera
- 1 kawałek pora
- 1 łyżka mąki
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
|
Sposób przygotowania:
Pokroić żeberka, opłukać je i włożyć do dużego garnka. Opłukać porcję rosołową i włożyć do garnka. Zalać mięso zimną wodą, dodać 0,5 łyżeczki soli i zagotować. Kiedy pojawią się szumowiny, zebrać je, zmniejszyć ogień i gotować przez godzinę na wolnym ogniu. Obrać pietruszkę, seler i marchewkę, a także por i cebulę i wrzucić je do wywaru wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po pół godziny wyjąć ugotowaną cebulę. Dodać opłukany i drobno pokrojony szczaw i gotować przez kilka minut. Śmietanę połączyć z 2 łyżkami zupy i odrobiną mąki, wymieszać i zabielić zupę. Doprawić do smaku. Doskonale smakuje z jajkiem na twardo lub z pieczywem.
|
Piersi z kurczaka ze szczawiem

Składniki:
- 2 podwójny filet z kurczaka
- 4 garści szczawiu
- 1 marchewka
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Pokroić na plastry. Rozbić je tłuczkiem do mięsa. Szczaw umyć, osuszyć i odciąć łodyżki. Pokroić liście szczawiu na małe kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać szczaw i chwilę podsmażyć, a następnie dodać marchewkę i ziemniaki, aż warzywa zmiękną. Doprawić farsz do smaku. Filety z kurczaka doprawić z dwóch stron, na ich środek nałożyć farsz, a następnie zawinąć i spiąć wykałaczkami. Faszerowane kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
|
Makaron w towarzystwie szczawiu
Składniki:
- 200 g makaronu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżki masła
- 200 g szczawiu
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- odrobina żółtego sera
- sól i pieprz
|
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Szczaw opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić, następnie posolić i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kilka minut smażyć, a następnie dodać szczaw. Gdy zwiędnie wlać śmietankę, dodać starty ser i przyprawić do smaku. Całość zagotować i jeść ze smakiem :-)
|
Wykorzystaj w kuchni świeże liście szczawiu i ciesz się smakami wiosny!
 |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|