KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Soczewica na talerzu - przepisy na zdrowe dania

Opublikowano 28.05.2019 r.
Jest cennym źródłem białka, dlatego zyskuje na popularności szczególnie dzięki dietom kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Dania z soczewicą warto spożywać w każdym wieku, ponieważ dostarcza ona naturalnych składników odżywczych niezbędnych dla organizmu. Poza dobrze przyswajalnym białkiem, zawiera także kwas foliowy oraz cenny potas. Jakie dania można przygotować z dodatkiem soczewicy? Poznaj 5 naszych propozycji!

Sałatka z soczewicy w towarzystwie tuńczyka

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka
  • 2 puszki soczewicy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • kawałek pora
  • majonez
  • sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę z soczewicą i tuńczykiem?

Groszek, kukurydzę, soczewicę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno pokroić. Pora i natkę pietruszki również drobno poszatkować. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać majonez doprawić do smaku i gotowe.

 

Brownie z soczewicy

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej i przestudzonej czerwonej soczewicy
  • 12 daktyli bez pestek
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki syropu klonowego
  • 0,5 szklanki kakao w proszku
  • 0,5 szklanki mąki migdałowej
  • 0,5 szklanki oleju

Wykonanie:
Daktyle bez pestek zalać mlekiem i zaczekać aż się namoczą. Odcedzić nadmiar mleka i wrzucić je do dużej miski. Dodać do niej soczewicę, olej, kakao, jajka oraz syrop klonowy i połączyć w jednolitą masę przy użyciu miksera. Drobno posiekać kawałki czekolady i wrzucić do miski, dodać także mąkę migdałową oraz ekstrakt z wanilii. Ciasto dobrze wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Doskonale smakuje zaraz po upieczeniu. Brownie można udekorować lukrem lub jedynie posypać cukrem pudrem.

 

Potrawka z soczewicy

Składniki:

  • 1,5 szklanki soczewicy
  • 1 kg dyni
  • 2 szklanki wody
  • olej
  • 1 por
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę i zamarynować przynajmniej dzień wcześniej. Godzinę przed przygotowaniem dania wyjąć z lodówki. Pokroić por w półplasterki i zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Dodać kawałki kurczaka w przyprawach i smażyć do zarumienienia. W międzyczasie obrać i pokroić dynię. Wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć. Wlać dwie szklanki wody i wsypać soczewicę. Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku i gdy soczewica zmięknie, danie jest gotowe.

 

Zupa z soczewicy z dodatkiem pulpecików

Składniki:

  • 2 litry rosołu
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 cebula
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • sól i pieprz

Składniki na pulpety:

  • 60 dag mięsa mielonego z szynki lub łopatki
  • 2 małe bułki
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Bułki moczyć w wodzie i odcisnąć. Do dużej miski włożyć mięso mielone i bułki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, musztardę i przyprawy. Mieszać i uformować małe kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor.

 

Soczewicę zalać wodą wieczorem i pozostawić na całą noc. Następnie opłukać i odsączyć. Cebulę poszatkować w kosteczkę, marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę z papryką wędzoną. Kiedy cebula się zeszkli dodać pietruszkę i marchewkę. Podsmażyć kilka minut, przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać opłukaną soczewicę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut pod przykryciem, dodać pulpeciki i gotować 10 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i gotowe. Zupa doskonale smakuje z pieczywem i odrobiną bazylii.

 

Kotleciki z soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej
  • bułka tarta

Wykonanie:

Soczewicę przepłukać, zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. W osobnym garnku ugotować kaszę jaglaną. Przestudzoną soczewicę i kaszę jaglaną włożyć do miski. Dodać przyprawy, drobno posiekany ząbek czosnku i jajka. Wyrobić, uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. Kotleciki doskonale smakują w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.

 

Smacznego! Być może soczewica zagości także w Waszym menu :-)

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO