KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
10 maja 2019

Młoda kapusta na talerze! Przepisy na wyśmienite potrawy

Sezon na młodą kapustę czas zacząć. Bez wątpienia jest ona jednym z ulubionych wiosennych przysmaków Polaków. Doskonale sprawdzi się w wielu daniach. Zobacz, jakich! Nasze kulinarne propozycje z pewnością Cię zachwycą. 

Tradycyjna młoda kapusta zasmażana

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • szklanka wody
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • pół kostki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Włożyć do garnka, zalać szklanką wody. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną (można dodać też podsmażoną kiełbaskę). Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, na koniec octem. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę. Powstałą zasmażkę połączyć z kapustą. Dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać i podawać na ciepło. Rewelacyjny dodatek do obiadu.

 

 

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno szatkujemy, solimy i pozostawiamy na godzinę (kapusta puści sok, który odcedzamy). Dodajemy drobno pokrojony koperek, marchewkę stratą na tarce, polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy cukrem pudrem, pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec polewamy oliwą z oliwek – dokładnie mieszamy i pyszna wiosenno-letnia surówka gotowa. 

 

 

Wiejski kapuśniaczek z młodej kapusty

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 6-7 sztuk młodych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3-4 kiełbaski
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Kapustę myjemy i kroimy na drobne paseczki, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z pokrojoną na plasterki kiełbasą. Przekładamy do garnka, wkładamy kapustę, marchew, ziemniaki, przyprawy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni podsmażamy mąkę (na złoty kolor), dodajemy 2 łyżki oleju i pół szklanki wywaru z zupy, energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Całość dodajemy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze przez chwilę, na koniec dodajemy posiekany koperek. 

 

 

Makaron z młodą kapustą

Składniki:

  • makaron kokardki
  • pół główki młodej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 kiełbaski wędzone
  • kostka masła

 

Sposób przygotowania:

W garnku roztapiamy masło, dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, marchew startą na tarce i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (od czasu do czasu mieszamy). Na patelni podsmażamy cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Makaron gotujemy al dente. 
Gotowy makaron łączymy z ugotowanymi warzywami i podsmażoną kiełbasą, mieszamy i gotowe. Można zajadać ze smakiem :-)

 

Pieczone gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 0,5 kg mielonego mięsa (może być wieprzowe, ale świetnie sprawdzi się też delikatne mięso drobiowe)
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

W dużym garnku (w lekko osolonej wodzie) parzymy główkę kapusty, stopniowo zdejmujemy miękkie liście. Odkładamy do ostudzenia. Przygotowujemy farsz -mięso mielone łączymy z ryżem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażona cebulę, dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym (należy je wcześniej wysmarować olejem, można też wyłożyć lugotowanymi iśćmi kapusty). Zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywą żaroodporną i pieczemy przez około godzinę w temp. 180 st. C. Możemy na koniec zdjąć pokrywę i podpiec jeszcze chwilę – wówczas nasze gołąbki się zarumienią i będą jeszcze lepsze :-)

 

Ach! Jakie to wszystko pyszne :-) Prawdziwa wiosna na talerzu! 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR