Wielkie jaja... strusie - czy warto je jeść?

Jajka strusie mają mniej cholesterolu
Jajo strusie jest przynajmniej 10 razy większe od kurzego! Przewyższa je pod względem zawartości korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ilość cholesterolu porównywalna jest z jajem kurzym (jest go nieznacznie mniej). Dietetycy zwracają natomiast uwagę na bardzo korzystny stosunek kwasów wielonienasyconych do nasyconych. Pod tym względem jaja strusie w tyle pozostawiają konkurencję spod znaku kur i perliczek.
Kulinarne zastosowanie jajek strusich
Jeżeli chodzi o zastosowania kulinarne, jaja strusie w niczym nie ustępują kurzym. Przy zastosowaniu proporcji objętościowych i czasowych można wykorzystywać je do gotowania, czy pieczenia.
Jako ciekawostkę dodamy, że strusie jajko na miękko przyrządza się 45 minut, a na twardo…. 90! Macie ochotę na jajecznicę ze strusiego jaja? Jeżeli tak, to na śniadanie warto zaprosić przyjaciół, gdyż przyrządzona z jednej sztuki potrawa zapewni godziwy posiłek nawet dla 10 osób.
Jaja strusie znakomicie nadają się także na… pisanki (może warto o tym pamiętać w następną Wielkanoc?). W niektórych miastach w kraju urządzane są specjalne wystawy i aukcje pisanek ze strusich jaj.
Ile kosztują strusie jaja?
Niestety zakup strusich jaj jest zadaniem niełatwym i kosztownym. Nie są dostępne w powszechnej sprzedaży. Dostępne są w niektórych delikatesach, można je nabyć bezpośrednio w hodowli. Ceny wahają się (w zależności od wielkości) od 60 do ponad 100 zł. Jest to więc raczej produkt luksusowy – na specjalne okazje.
Z racji wysokiej ceny, warto wiedzieć na co zwrócić uwagę przy zakupie strusich jaj. Aby sprawdzić ich świeżość należy nimi lekko potrząsnąć. Jeżeli „w środku” bulgocze i chlupie jajo jest stare i wyparowała z niego woda.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|