KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
23 marca 2020

Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Chleb. Nasz codzienny pokarm, który powinniśmy szanować. Często trafia do kosza. A szkoda, bo z czerstwego, suchego chleba można wyczarować mnóstwo pysznych potraw. Przygotowaliśmy dla Ciebie podpowiedzi, jak wykorzystać czerstwy chleb. Możesz przygotować pizzę z chleba, zupę, kotlety czy zapiekankę chlebową.

Jednym z najbardziej genialnych pomysłów, który pozwala wykorzystać czerstwy chleb, jest pyszna pizza, która będzie smakować nawet dzieciom. Mało kto spostrzeże się, że została przygotowana z suchego i czerstwego chleba.

 

Przepis na pizzę z czerstwego chleba

Składniki:

  • 200 g czerstwego chleba
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Dodatki do pizzy:
- żółty ser
- szynka, kawałki kurczaka (lub mięso pozostałe z obiadu)
- czerwona cebula
- pomidory
- papryka
- kilka plasterków ogórka

Wykonanie:
 

Czerstwe i suche pieczywo zalać mlekiem i poczekać kilka minut. Dobrze odcisnąć, dodać jajko i solidnie wymieszać. Wysmarowaną olejem blachę do placka wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej masę z chleba na spód pizzy. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotować sos: połączyć przyprawy z koncentratem, dobrze wymieszać i cienko rozsmarować na podpieczony spód pizzy. Następnie położyć żółty ser i ulubione dodatki. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 minut i gotowe.

 

Chlebowa zupa (z czerstwego chleba)

Składniki:

  • 10 kromek czerstwego chleba
  • 3 łyżki liści bazylii
  • 5 szklanek rosołu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie:
 

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojony w kostkę chleb i chwilę podsmażyć. Zalać rosołem, dodać poszatkowane liście bazylii. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.

 

Kotlety z czerstwego chleba

Składniki:

  • 10-15 kromek chleba
  • 1-2 szklanki bulionu
  • 2-3 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki bazylii, oregano i tymianku
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Chleb pokroić lub połamać na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Zalać bulionem. Drobno pokroić w kostkę cebulkę i zeszklić ją na łyżce oleju. Chleb dobrze odcisnąć, dodać do niego podsmażoną cebulkę, jajka, sól, pieprz, przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Masę dokładnie wymieszać. Uformować z niej niewielkie kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron do zarumienienia. Kotleciki doskonale smakują z ziemniakami oraz w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Zapiekanka z czerstwego chleba

Składniki:

  • 10 kromek czerstwego chleba
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 kiełbasy
  • żółty ser
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Chleb namoczyć w mleku, odcisnąć i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego olejem. Jajka zmiksować z przyprawami i polać chleb. Obrać cebulę i pieczarki i pokroić je w drobną kosteczkę. Na drugiej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Następnie do naczynia żaroodpornego wrzucić podsmażoną kiełbasę. Oczyścić z nasion i pokroić w kostkę paprykę, dodać do zapiekanki, następnie ułożyć podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Wszystko posypać startym żółtym serem. Zapiekankę piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Niewiele trzeba, by wyczarować pyszności z czerstwego chleba :-) 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione