Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Jednym z najbardziej genialnych pomysłów, który pozwala wykorzystać czerstwy chleb, jest pyszna pizza, która będzie smakować nawet dzieciom. Mało kto spostrzeże się, że została przygotowana z suchego i czerstwego chleba.
Przepis na pizzę z czerstwego chleba
Składniki:
- 200 g czerstwego chleba
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz i cukier do smaku
Dodatki do pizzy:
- żółty ser
- szynka, kawałki kurczaka (lub mięso pozostałe z obiadu)
- czerwona cebula
- pomidory
- papryka
- kilka plasterków ogórka
Wykonanie:
Czerstwe i suche pieczywo zalać mlekiem i poczekać kilka minut. Dobrze odcisnąć, dodać jajko i solidnie wymieszać. Wysmarowaną olejem blachę do placka wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej masę z chleba na spód pizzy. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotować sos: połączyć przyprawy z koncentratem, dobrze wymieszać i cienko rozsmarować na podpieczony spód pizzy. Następnie położyć żółty ser i ulubione dodatki. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 minut i gotowe.
Chlebowa zupa (z czerstwego chleba)
Składniki:
- 10 kromek czerstwego chleba
- 3 łyżki liści bazylii
- 5 szklanek rosołu
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojony w kostkę chleb i chwilę podsmażyć. Zalać rosołem, dodać poszatkowane liście bazylii. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.
Kotlety z czerstwego chleba
Składniki:
- 10-15 kromek chleba
- 1-2 szklanki bulionu
- 2-3 jajka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki bazylii, oregano i tymianku
- bułka tarta
- olej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Chleb pokroić lub połamać na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Zalać bulionem. Drobno pokroić w kostkę cebulkę i zeszklić ją na łyżce oleju. Chleb dobrze odcisnąć, dodać do niego podsmażoną cebulkę, jajka, sól, pieprz, przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Masę dokładnie wymieszać. Uformować z niej niewielkie kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron do zarumienienia. Kotleciki doskonale smakują z ziemniakami oraz w towarzystwie ulubionej surówki.
Zapiekanka z czerstwego chleba
Składniki:
- 10 kromek czerstwego chleba
- 1,5 szklanki mleka
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2-3 kiełbasy
- żółty ser
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
Chleb namoczyć w mleku, odcisnąć i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego olejem. Jajka zmiksować z przyprawami i polać chleb. Obrać cebulę i pieczarki i pokroić je w drobną kosteczkę. Na drugiej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Następnie do naczynia żaroodpornego wrzucić podsmażoną kiełbasę. Oczyścić z nasion i pokroić w kostkę paprykę, dodać do zapiekanki, następnie ułożyć podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Wszystko posypać startym żółtym serem. Zapiekankę piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Niewiele trzeba, by wyczarować pyszności z czerstwego chleba :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|