Lipa to nie... lipa! Poznaj jej niezwykłą moc

Właściwości zdrowotne lipy
Właściwości zdrowotne lipy znane są od lat. Surowcem leczniczym jest jej kwiatostan. Powinno się zbierać go razem z szypułką i przykwiatkiem (przypomina listek). Suszone kwiaty kupimy bez problemu w sklepach zielarskich oraz aptekach, a jeśli mamy dostęp do nieskażonych drzew możemy również zbierać i suszyć kwiaty samodzielnie. Znajdziemy w nich m.in. flawonoidy i fitosterole, które mają działanie przeciwutleniające. Oznacza to, że posiadają zdolność do walki z wolnymi rodnikami, które powodują wiele chorób. Poza warto wymienić garbniki o właściwościach przeciwzapalnych i bakteriobójczych oraz śluzy - łagodzące ból gardła i kaszel. Lipa zawiera także witaminę C, wspomagającą nasz układ odpornościowy, jest niezbędna w walce z infekcjami oraz uszczelnia naczynia krwionośne. W jej składzie znajdziemy też witaminę PP, która korzystnie wpływa na układ neurologiczny oraz pracę mózgu.
Lipa na przeziębienie i uspokojenie
Herbatkę lipową pijemy zwykle przy przeziębieniu i grypie, ponieważ ma właściwości napotne. Wykazuje również działanie uspokajające. Napar wypity przed snem ukoi nerwy i ułatwi zasypianie. Lipa działa też moczopędnie, oczyszcza dzięki temu organizm z toksyn.
Lipa dla pięknej skóry i na zmęczone oczy
Lipa korzystnie wpływa na stan skóry. Jej naparem można przemywać cerę, szczególnie naczynkową, skłonną do powstawania zaczerwienień. Napar z lipy sprawdzi się też do przemywania powiek, kiedy mamy zapalenie spojówek, czy po prostu zmęczone oczy. Niesamowicie odprężająco zadziała także gorąca kąpiel z dodatkiem suszonych kwiatów lipy.
Lipa wzmocni włosy
Lipa polecana jest także w pielęgnacji włosow zniszczonych i przesuszonych. Polecamy lipową płukankę - 2 łyżki suszonych kwiatów lipy zalewamy litrem wrzątku. Zaparzamy przez 20-30 minut i przecedzamy. Ostudzonym naparem płuczemy umyte i wypłukane wodą włosy.
Jak przygotować napar z lipy?
Łyżkę suszonych kwiatów lipy zalewamy wrząca wodą (200 ml). Parzymy pod przykryciem przez 10 minut, następnie przecedzamy. Możemy „doprawić ją” miodem lub sokiem malinowym. Szczególnie polecana przy przeziębieniu. Działa napotnie, dlatego zaleca się wypicie jej na noc (w czasie przeziębienia, kiedy leżymy w łóżku możemy napar wypić nawet 3 razy dziennie).
Lipa cenna dla pszczół
Warto także dodać, że lipa jest jedną z najcenniejszych roślin pszczelarskich. Miód lipowy jest uznawany za jeden z najsmaczniejszych oraz najbardziej wartościowych dla naszego zdrowia.
Korzystajmy z tego, co daje nam natura. Okazuje się nasza lipa to wcale nie taka lipa :-)
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|