Biała fasola w 3 szybkich daniach

Najprostsza sałatka z białą fasolą
Składniki:
- pół szklanki białej fasoli (może być z puszki – odsączona, opłukana w zimnej wodzie)
- garść natki pietruszki
- olej lniany bądź oliwa z oliwek
- 1 kiszony ogórek
- pomidor
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Białą fasolę wrzucić do miseczki. Natkę posiekać, cebulę pokroić w piórka. Pomidora pokroić na mniejsze kawałki, to samo zrobić z kiszonym ogórkiem. Dodać do fasoli, wymieszać. Następnie dodać ok. 1,5 łyżki dobrego oleju bądź oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mnóstwo witamin w tej prostej sałatce.
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 szklanka białej fasoli (może być z puszki – odsączona, opłukana w zimnej wodzie)
- 7 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka oliwy
- do podania: świeże warzywa (np. plasterki ogórka), zioła do posypania (polecam natkę pietruszki i bazylię), kiszony ogórek
Sposób przygotowania:
Białą fasolę przecedzić, opłukać. Umieścić w naczyniu. Dodać ok. 7 sporych suszonych pomidorów z zalewy (nie opłukujmy ich – stracą wtedy zupełnie smak). Dodać oliwę z oliwek i zmiksować na pastę. Jeśli jest za gęsta można dodać wodę, sok z cytryny lub trochę oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Doprawić suszonym tymiankiem.
Taka pasta to wspaniałe i zdrowe smarowidło do chleba. Z jej pomocą szybko zrobimy pyszne kanapki – na wierzch połóżmy ulubione warzywa (polecam zielonego ogórka i świeże zioła np. natkę pietruszki). Pasta sprawdzi się również jako dip do warzyw i np. wafli ryżowych. Jako dip polecam, by była trochę gęstsza w konsystencji. Do pasty możemy dodać odrobinę octu balsamicznego, kaparów oraz doprawić solą i pieprzem. Wszystko według gustu.
Szybkie ciasto kokosowe z białą fasolą
Składniki:
- 2 szklanki białej fasoli (odsączonej z zalewy, przepłukanej pod zimną wodą)
- 3 jajka
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki oleju neutralnego w smaku (typu „Kujawski”)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki wiórek kokosowych
- ewentualnie trochę mąki, gdyby masa była zbyt rzadka
Sposób przygotowania:
Białą fasolę, odsączoną i przepłukaną zmiksować na gładko. Dodać jajka oraz wanilię (nasiona z laski waniliowej lub esencję waniliową) i zmiksować ponownie do połączenia składników. Następnie dodać cukier, zmiksować. Na końcu dodać olej, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i zmiksować do finalnego połączenia się składników. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 30-35 minut (jest gotowe, gdy patyczek zanurzony w ciasto po wyjęciu będzie suchy). Podawać po wystudzeniu.
Świetnie smakuje samo, z kawą na podwieczorek, szklanką mleka przed snem lub jako deser da dzieci. Można także podać jako wykwintny deser – z owocami (np. truskawkami) i domowym sosem waniliowym. Rewelacja!
![]() |
Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|