KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
2019-04-19

Ogranicz zagrzewanie kiszonek

W ofercie firmy De Heus pojawiły się dwa nowe konserwanty do zabezpieczania dawek TMR przed zagrzewaniem: Fresh TMR P — w formie płynnej i Fresh TMR S — w formie sypkiej. Oba produkty zabezpieczają kiszonki i dawki pokarmowe TMR przez zagrzewaniem. Konserwanty w skuteczny sposób eliminują niepożądane działanie grzybów, bakterii i drożdży.

Spożycie kiszonek rośnie

Kiszonki kukurydzy z ubiegłego roku cechują się wyjątkowo wysoką suchą masą i mają tendencję do zagrzewania się. Notujemy wiele zgłoszeń grzejących się kiszonek kukurydzy, nawet w okresie niskich temperatur powietrza. Wraz ze wzrostem temperatur, zagrzewanie kiszonek będzie występowało coraz częściej. W rezultacie łączy się to ze stratą wartości pokarmowej oraz przede wszystkim z pogorszeniem się smakowitości i pobrania, nie tylko kiszonek, ale i dawek pokarmowych z ich udziałem — komentuje Wiesław Płecki, kierownik produktu ds. bydła De Heus.

Fresh TMR P jest płynnym konserwantem paszowym o silnym działaniu przeciwgrzybowym. Produkt jest bogaty w kwasy organiczne i ich sole, które hamują namnażanie się grzybów oraz bakterii patogennych. Złożona formuła zapobiega zagrzewaniu się kiszonek i TMR-u oraz chroni je przed utratą wartości pokarmowych. Konserwant jest również dostępny w wersji sypkiej — Fresh TMR S.

Hodowcy mają różnorodne rozwiązania stosowania tego typu dodatków, dlatego postanowiliśmy przygotować produkt zarówno w formie sypkiej, jak i płynnej. Z doświadczeń własnych oraz naszych klientów wiemy, że wybór formy uzależniony jest często od indywidualnych preferencji hodowli oraz technicznych możliwości. Oba produkty posiadają opatentowaną i skuteczną formułę — dodaje Płecki.

Sam konserwant nie wystarczy

Dodatki w postaci konserwantów skutecznie chronią kiszonki. Nie można jednak zapominać o przestrzeganiu podstawowych zasad związanych z poprawnym przygotowaniem materiału do zakiszania. Słabo ubity materiał będzie zagrzewał się już w pryzmie — nie ma możliwości zapobiegnia stratom w pryzmie.

Jak dawkować produkty?

  •     Fresh TMR P — w ilości 2-2,5 kg na tonę kiszonki lub dawki TMR,
  •     Fresh TMR S — w ilości 2,5-3,5 kg na tonę kiszonki lub dawki TMR.

Aby w pełni wykorzystać właściwości obu produktów, należy je dobrze wymieszać z kiszonkami w wozie paszowym. Tylko w ten sposób zabezpieczymy je przed zagrzaniem się.

 

Źródło: De Heus

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione