Ogranicz zagrzewanie kiszonek
Spożycie kiszonek rośnie
Kiszonki kukurydzy z ubiegłego roku cechują się wyjątkowo wysoką suchą masą i mają tendencję do zagrzewania się. Notujemy wiele zgłoszeń grzejących się kiszonek kukurydzy, nawet w okresie niskich temperatur powietrza. Wraz ze wzrostem temperatur, zagrzewanie kiszonek będzie występowało coraz częściej. W rezultacie łączy się to ze stratą wartości pokarmowej oraz przede wszystkim z pogorszeniem się smakowitości i pobrania, nie tylko kiszonek, ale i dawek pokarmowych z ich udziałem — komentuje Wiesław Płecki, kierownik produktu ds. bydła De Heus.
Fresh TMR P jest płynnym konserwantem paszowym o silnym działaniu przeciwgrzybowym. Produkt jest bogaty w kwasy organiczne i ich sole, które hamują namnażanie się grzybów oraz bakterii patogennych. Złożona formuła zapobiega zagrzewaniu się kiszonek i TMR-u oraz chroni je przed utratą wartości pokarmowych. Konserwant jest również dostępny w wersji sypkiej — Fresh TMR S.
Hodowcy mają różnorodne rozwiązania stosowania tego typu dodatków, dlatego postanowiliśmy przygotować produkt zarówno w formie sypkiej, jak i płynnej. Z doświadczeń własnych oraz naszych klientów wiemy, że wybór formy uzależniony jest często od indywidualnych preferencji hodowli oraz technicznych możliwości. Oba produkty posiadają opatentowaną i skuteczną formułę — dodaje Płecki.
Sam konserwant nie wystarczy
Dodatki w postaci konserwantów skutecznie chronią kiszonki. Nie można jednak zapominać o przestrzeganiu podstawowych zasad związanych z poprawnym przygotowaniem materiału do zakiszania. Słabo ubity materiał będzie zagrzewał się już w pryzmie — nie ma możliwości zapobiegnia stratom w pryzmie.
Jak dawkować produkty?
- Fresh TMR P — w ilości 2-2,5 kg na tonę kiszonki lub dawki TMR,
- Fresh TMR S — w ilości 2,5-3,5 kg na tonę kiszonki lub dawki TMR.
Aby w pełni wykorzystać właściwości obu produktów, należy je dobrze wymieszać z kiszonkami w wozie paszowym. Tylko w ten sposób zabezpieczymy je przed zagrzaniem się.
Źródło: De Heus
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|