KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
23 kwietnia 2019

Przepisy na wiosenne napoje - korzystamy z darów natury

Na wiosnę dobrze jest wzbogacić swój jadłospis w lekkie, zdrowe, pożywne oraz wartościowe koktajle. Dodatek owoców, warzyw i ziół to bogactwo witamin i minerałów oraz antyoksydantów walczących z wolnymi rodnikami. Poznajcie nasze przepisy!

Na wiosnę koktajle i napoje to bardzo dobre rozwiązanie. To również sposób na niemarnowanie żywności – wystarczy zmiksować i zużyć składniki, które mamy pod ręką. 

Koktajl truskawkowo-czereśniowy z jogurtem naturalnym i olejem lnianym

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek 
  • 1 duża garść czereśni
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka)
  • 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno (może być też rzepakowy, z ostropestu plamistego, z wiesiołka, z konopi lub oliwa z oliwek extra virgin)

Wszystkie składniki zmiksować. Najlepiej smakuje schłodzony.

 

Koktajl malinowo-jagodowy

Składniki:

  • 1 szklanka malin
  • 0,5 szklanki jagód
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka)
  • 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno (lniany, rzepakowy, z ostropestu plamistego, z wiesiołka, z konopi lub oliwa z oliwek extra virgin)

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Koktajl borówkowy

Składniki:

  • 1 szklanka borówek
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne: np. ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe itd.)

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Koktajl z awokado, gruszką i szpinakiem

Składniki:

  • 1 gruszka
  • pół awokado
  • duża garść świeżego szpinaku 
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listki mięty (ok. 10 lub więcej, do smaku)
  • woda

Gruszkę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, połowę owocu wybrać łyżką. Pozostałą zostawić na później i wykorzystać do innego dania. Imbir obrać, zetrzeć na tarce (ok. szczypty). Do miksera lub kielicha  blendera przełożyć wszystkie składniki i zmiksować dolewając wodę do uzyskania konsystencji, którą lubimy (bardziej płynnej lub gęstej).

 

Świeżo wyciskany sok pomarańczowo-cytrynowy

Składniki:

  • 5 pomarańczy
  • 2 cytryny

Wyciskamy sok z owoców w wyciskarce do cytrusów. Wspaniale smakuje o poranku.

 

Koktajl marchwiowy z suszoną morelą

Składniki:

  • 1 szklanka soku marchwiowego
  • 2,3 suszone morele namoczone min. 2 godziny w ciepłej wodzie

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Koktajl śniadaniowy z siemieniem lnianym

Składniki:

  • 1 szklanka mleka sojowego (może być zwykłe lub inne roślinne)
  • garść szpinaku
  • 1 banan
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Wszystkie składniki miksujemy.

 

Koktajl jogurtowo-malinowy z sokiem malinowym

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu waniliowego
  • 1 szklanka malin
  • pół banana
  • 1 łyżka syropu malinowego

Maliny zmiksować z jogurtem waniliowym i bananem. Przelać do szklanki, polać 1 łyżką naturalnego lub domowego syropu malinowego.

 

Koktajl ananas-szpinak-jabłko-mięta

Składniki:

  • 1 szklanka ananasa pokrojonego na kawałki
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • garść szpinaku
  • kilka listków mięty

Wszystkie składniki zmiksować. Dobrze smakuje schłodzony.

 

Zielony koktajl z natką pietruszki

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • sok z połowy pomarańczy/cytryny
  • woda do uzyskania pożądanej konsystencji

Natkę umyć i posiekać. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zmiksować.


Koktajl bananowy z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1,5 szklanki  mleka (może być roślinne: np. ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe itd.)
  • 1 łyżka masła orzechowego

Wszystkie składniki zmiksować. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.

 

Woda arbuzowa

Składniki:

  • 2 szklanki arbuza pokrojonego na kawałki
  • ew. woda do odpowiedniej konsystencji

Arbuz pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować, ewentualnie dolewając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.

 

Lemoniada pietruszkowa

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu

Natkę pietruszki umyć i posiekać. Sok z cytryny wycisnąć. Wszystkie składniki przełożyć do miksera bądź blendera i zmiksować. Można dodać więcej cytryny/miodu w zależności od smaku, który preferujemy.


Lemoniada pokrzywowa

Składniki:

  • 2 saszetki pokrzywy
  • woda
  • miód
  • sok z 1 cytryny

Pokrzywę zaparzyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po tym czasie schłodzić, zmiksować z sokiem z cytryny i miodem. Podawać schłodzoną, z kostkami lodu.


Lemoniada szpinakowa

Składniki:

  • 1 duża garść szpinaku
  • 1,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać więcej cytryny/miodu w zależności od smaku, który preferujemy.

 

Lemoniada z rukwi wodnej

Składniki:

  • 1 duża garść rukwi wodnej
  • 1,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać więcej cytryny/miodu w zależności od smaku, który preferujemy.

 

Koktajl ananasowy z miętą

Składniki:

  • 1 szklanka ananasa pokrojonego na kawałki
  • garść mięty
  • 1 szklanka wody kokosowej/lub zwykła woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Ananasa pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać kostki lodu.

 

Mango lassi (koktajl jogurtowy z mango)

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 szklanka jogurtu greckiego lub bałkańskiego lub zwykłego, gęstego jogurtu
  • szczypta kardamonu
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka miodu

Mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki koktajlu wymieszać. Jeśli koktajl będzie za mało słodki można zwiększyć ilość miodu. 

 

Koktajl śliwkowo-czekoladowy

Składniki:

  • 5 suszonych śliwek
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne: np. ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe itd.)
  • 1 łyżka kakao
  • tarta gorzka czekolada 

Suszone śliwki namoczyć w ciepłej wodzie co najmniej 2 godziny. Wszystkie składniki zmiksować. Można udekorować tartą, gorzką czekoladą (najlepiej o jak najwyższej zawartości kakao, min. 70%). Można podgrzać lub pić schłodzone.

 

Domowe mleko migdałowe

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
  • od 2,5 do 4 szklanek wody
  • dodatki do wyboru: miód, daktyle, szczypta soli, laska wanilii

Migdały moczymy na noc w wodzie (tak, by woda pokryła wszystkie migdały). Potem wodę odcedzamy, migdały wrzucamy do blendera i dodajemy świeżą wodę. Jeśli chcemy uzyskać gęste, tłuste mleko dolewamy 2,5 szklanki wody. Jeśli bardziej rozcieńczone odpowiednio większą ilość i miksujemy. Zakładamy ściereczkę tetrową na sitko i przecedzamy mleko do naczynia. Masy migdałowej, która zostanie nam z odsączenia nie wyrzucamy (możemy zrobić z niej serek lub ciasteczka, przepisy w innych rozdziałach*). 

Tak powstałe mleko pijemy od razu lub miksujemy z wybranym dodatkiem:
-opcja 1: szczypta soli
-opcja 2: szczypta soli, ziarenka z laski wanilii (lub 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego)
-opcja 3: szczypta soli, 1-2 łyżki miodu
-opcja 4: szczypta soli, 2-3 daktyle (uprzednio namoczone w gorącej wodzie min. 2 godziny)

 

Koktajl czekoladowy z mlekiem migdałowym

Składniki:

  • 1,5 szklanki domowego mleka migdałowego
  • 1 łyżka miodu/syropu z agawy/syropu klonowego
  • 1,2 łyżeczek kakao

Wszystkie składniki wymieszać. Koktajl znakomicie pobudza o poranku. Można pić zamiast kawy.

 

Koktajl kawowy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka (może być roślinne: np. ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe itd.)
  • filiżanka mocnej kawy, świeżo zaparzonej (typu espresso)
  • cukier/miód/syrop klonowy/syrop z agawy do smaku

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Koktajl jarmużowy z mlekiem migdałowym 

Składniki:

  • 1 szklanka domowego mleka migdałowego
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 szklanka wody kokosowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 duża garść jarmużu
  • 2 daktyle namoczone min. 2 godziny w ciepłej wodzie

Wszystkie składniki zmiksować. 

 

Koktajl jabłko-melon-mięta

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • garść mięty
  • kilka plastrów melona

Wszystkie składniki zmiksować. 

 

Koktajl malinowy z burakiem

Składniki:

  • 1 szklanka malin
  • 1 upieczony burak
  • woda do odpowiedniej konsystencji/lub sok jabłkowy

Buraka upiec (zawinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 1-1,5 h). Kiedy burak ostygnie obrać ze skórki. Składniki koktajlu zmiksować i pić na zdrowie.

 

Koktajl jarmużowo-jagodowy z bananem 

Składniki:

  • 1 szklanka jagód
  • garść jarmużu (może być też szpinak)
  • pół banana
  • woda lub mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Miksujemy jagody, jarmuż i banana. Dolewamy wody bądź mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Koktajl pomarańcza-limonka-mięta

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 1 duża limonka
  • kilka listków mięty

Wyciskamy sok z owoców cytrusowych w wyciskarce. Miksujemy z listkami mięty. 

 

Koktajl szpinak-ogórek-jabłko

Składniki:

  • garść szpinaku
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 ogórek 

Ogórek obrać ze skórki, oczyścić z pestek. Zmiksować z pozostałymi skłanikami.

 

Koktajl jagodowy z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne: np. ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe itd.)
  • 1 łyżka masła orzechowego

Zmiksować wszystkie składniki.

 

 

Jaki smak przypadł Wam najbardziej do gustu?

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • KOWR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice