KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
13 kwietnia 2020

Przepisy na wiosenne napoje - korzystamy z darów natury

Na wiosnę dobrze jest wzbogacić swój jadłospis w lekkie, zdrowe, pożywne oraz wartościowe koktajle. Dodatek owoców, warzyw i ziół to bogactwo witamin i minerałów oraz antyoksydantów walczących z wolnymi rodnikami. Poznajcie nasze przepisy!

Na wiosnę koktajle i napoje to bardzo dobre rozwiązanie. To również sposób na niemarnowanie żywności – wystarczy zmiksować i zużyć składniki, które mamy pod ręką.

 

Koktajl malinowo-jagodowy

Składniki:

  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
  • 0,5 szklanki jagód
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka)
  • 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno (lniany, rzepakowy, z ostropestu plamistego, z wiesiołka, z konopi lub oliwa z oliwek extra virgin)

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Koktajl z awokado, gruszką i szpinakiem

Składniki:

  • 1 gruszka
  • pół awokado
  • duża garść świeżego szpinaku 
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listki mięty (ok. 10 lub więcej, do smaku)
  • woda

Gruszkę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, połowę owocu wybrać łyżką. Pozostałą zostawić na później i wykorzystać do innego dania. Imbir obrać, zetrzeć na tarce (ok. szczypty). Do miksera lub kielicha  blendera przełożyć wszystkie składniki i zmiksować dolewając wodę do uzyskania konsystencji, którą lubimy (bardziej płynnej lub gęstej).

 

 

Koktajl marchwiowy z suszoną morelą

Składniki:

  • 1 szklanka soku marchwiowego
  • 2,3 suszone morele namoczone min. 2 godziny w ciepłej wodzie

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Koktajl śniadaniowy z siemieniem lnianym

Składniki:

  • 1 szklanka mleka sojowego (może być zwykłe lub inne roślinne)
  • garść szpinaku
  • 1 banan
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Wszystkie składniki miksujemy.

 

Koktajl jogurtowo-malinowy z sokiem malinowym

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu waniliowego
  • 1 szklanka malin
  • pół banana
  • 1 łyżka syropu malinowego

Maliny zmiksować z jogurtem waniliowym i bananem. Przelać do szklanki, polać 1 łyżką naturalnego lub domowego syropu malinowego.

 

Koktajl ananas-szpinak-jabłko-mięta

Składniki:

  • 1 szklanka ananasa pokrojonego na kawałki
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • garść szpinaku
  • kilka listków mięty

Wszystkie składniki zmiksować. Dobrze smakuje schłodzony.

 

Zielony koktajl z natką pietruszki

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • sok z połowy pomarańczy/cytryny
  • woda do uzyskania pożądanej konsystencji

Natkę umyć i posiekać. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zmiksować.


Koktajl bananowy z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1,5 szklanki  mleka (może być roślinne: np. ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe itd.)
  • 1 łyżka masła orzechowego

Wszystkie składniki zmiksować. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.

 

Woda arbuzowa

Składniki:

  • 2 szklanki arbuza pokrojonego na kawałki
  • ew. woda do odpowiedniej konsystencji

Arbuz pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować, ewentualnie dolewając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.

 

Lemoniada pietruszkowa

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu

Natkę pietruszki umyć i posiekać. Sok z cytryny wycisnąć. Wszystkie składniki przełożyć do miksera bądź blendera i zmiksować. Można dodać więcej cytryny/miodu w zależności od smaku, który preferujemy.


Lemoniada pokrzywowa

Składniki:

  • 2 saszetki pokrzywy
  • woda
  • miód
  • sok z 1 cytryny

Pokrzywę zaparzyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po tym czasie schłodzić, zmiksować z sokiem z cytryny i miodem. Podawać schłodzoną, z kostkami lodu.


Lemoniada szpinakowa

Składniki:

  • 1 duża garść szpinaku
  • 1,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać więcej cytryny/miodu w zależności od smaku, który preferujemy.

 

Lemoniada z rukwi wodnej

Składniki:

  • 1 duża garść rukwi wodnej
  • 1,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać więcej cytryny/miodu w zależności od smaku, który preferujemy.

 

Koktajl ananasowy z miętą

Składniki:

  • 1 szklanka ananasa pokrojonego na kawałki
  • garść mięty
  • 1 szklanka wody kokosowej/lub zwykła woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Ananasa pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać kostki lodu.

 

Mango lassi (koktajl jogurtowy z mango)

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 szklanka jogurtu greckiego lub bałkańskiego lub zwykłego, gęstego jogurtu
  • szczypta kardamonu
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka miodu

Mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki koktajlu wymieszać. Jeśli koktajl będzie za mało słodki można zwiększyć ilość miodu. 

 

Koktajl śliwkowo-czekoladowy

Składniki:

  • 5 suszonych śliwek
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne: np. ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe itd.)
  • 1 łyżka kakao
  • tarta gorzka czekolada 

Suszone śliwki namoczyć w ciepłej wodzie co najmniej 2 godziny. Wszystkie składniki zmiksować. Można udekorować tartą, gorzką czekoladą (najlepiej o jak najwyższej zawartości kakao, min. 70%). Można podgrzać lub pić schłodzone.

 

Domowe mleko migdałowe

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
  • od 2,5 do 4 szklanek wody
  • dodatki do wyboru: miód, daktyle, szczypta soli, laska wanilii

Migdały moczymy na noc w wodzie (tak, by woda pokryła wszystkie migdały). Potem wodę odcedzamy, migdały wrzucamy do blendera i dodajemy świeżą wodę. Jeśli chcemy uzyskać gęste, tłuste mleko dolewamy 2,5 szklanki wody. Jeśli bardziej rozcieńczone odpowiednio większą ilość i miksujemy. Zakładamy ściereczkę tetrową na sitko i przecedzamy mleko do naczynia. Masy migdałowej, która zostanie nam z odsączenia nie wyrzucamy (możemy zrobić z niej serek lub ciasteczka, przepisy w innych rozdziałach*). 

Tak powstałe mleko pijemy od razu lub miksujemy z wybranym dodatkiem:
-opcja 1: szczypta soli
-opcja 2: szczypta soli, ziarenka z laski wanilii (lub 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego)
-opcja 3: szczypta soli, 1-2 łyżki miodu
-opcja 4: szczypta soli, 2-3 daktyle (uprzednio namoczone w gorącej wodzie min. 2 godziny)

 

Koktajl czekoladowy z mlekiem migdałowym

Składniki:

  • 1,5 szklanki domowego mleka migdałowego
  • 1 łyżka miodu/syropu z agawy/syropu klonowego
  • 1,2 łyżeczek kakao

Wszystkie składniki wymieszać. Koktajl znakomicie pobudza o poranku. Można pić zamiast kawy.

 

Koktajl kawowy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka (może być roślinne: np. ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe itd.)
  • filiżanka mocnej kawy, świeżo zaparzonej (typu espresso)
  • cukier/miód/syrop klonowy/syrop z agawy do smaku

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Koktajl jarmużowy z mlekiem migdałowym 

Składniki:

  • 1 szklanka domowego mleka migdałowego
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 szklanka wody kokosowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 duża garść jarmużu
  • 2 daktyle namoczone min. 2 godziny w ciepłej wodzie

Wszystkie składniki zmiksować. 

 

Koktajl jabłko-melon-mięta

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • garść mięty
  • kilka plastrów melona

Wszystkie składniki zmiksować. 

 

Koktajl malinowy z burakiem

Składniki:

  • 1 szklanka malin
  • 1 upieczony burak
  • woda do odpowiedniej konsystencji/lub sok jabłkowy

Buraka upiec (zawinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 1-1,5 h). Kiedy burak ostygnie obrać ze skórki. Składniki koktajlu zmiksować i pić na zdrowie.

 

Koktajl jarmużowo-jagodowy z bananem 

Składniki:

  • 1 szklanka jagód
  • garść jarmużu (może być też szpinak)
  • pół banana
  • woda lub mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Miksujemy jagody, jarmuż i banana. Dolewamy wody bądź mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Koktajl pomarańcza-limonka-mięta

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 1 duża limonka
  • kilka listków mięty

Wyciskamy sok z owoców cytrusowych w wyciskarce. Miksujemy z listkami mięty. 

 

Koktajl szpinak-ogórek-jabłko

Składniki:

  • garść szpinaku
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 ogórek 

Ogórek obrać ze skórki, oczyścić z pestek. Zmiksować z pozostałymi skłanikami.

 

Jaki smak przypadł Wam najbardziej do gustu?

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione