KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Słodyszek już w rzepaku. Czy chłód go przegoni?

Opublikowano 10.04.2019 r.
Rolnicy z Wielkopolski alarmują, że już obserwują obecność słodyszka rzepakowego na swoich plantacjach. A przecież to zaledwie pierwsza dekada kwietnia.

Słodyszek rzeczywiście skorzystał z ciepłych wiosennych dni i zrobił naloty na plantacje rzepaku w Wielkopolsce i na Ziemi Lubuskiej - potwierdza Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - Tak wczesnych nalotów słodyszka rzepakowego dawno nie widziałem.


Kilka prawdziwie ciepłych dni spowodowało, że nie tylko rośliny, ale i szkodniki poczuły wiosnę. Rolnicy na monitorowanych uprawach rzepaku jednocześnie obserwują chowacze: brukwiaczka i czterozębnego oraz słodyszka. Słodyszka znamy wszyscy - to czarny chrząszcz, metalicznie błyszczący o odcieniu granatowym lub zielonym. Zazwyczaj pojawia się około 2 tygodnie później, jednak w tym roku uprawy są przyspieszone.

Rolnicy mówią, że w żółte naczynia już łapią się słodyszki, choć nie wszędzie, bo zależy to od bardzo wielu czynników: stanu uprawy po zimie, stanowiska, wilgoci... - dodaje pan Józef. - Ale niewątpliwie to taka pora, że trzeba rzepak bardzo sprawdzać i reagować.


Chrząszcze słodyszka zimują w ściółce, na miedzach, rowach i skrajach lasów. W temperaturze gleby ok. 10°C opuszczają one miejsca zimowego spoczynku i przenoszą się na kwiaty koloru żółtego (jaskier, mniszek). Na pola rzepaku przelatują w okresie przed kwitnieniem, gdy temperatura powietrza osiągnie wartość powyżej 15°C - ostatnie dni były więc dla nich wręcz idealne.
Chrząszcze przegryzają pąki, aby dostać się do pyłku kwiatowego. Ponadto samice uszkadzają pąki kwiatowe, składając w nie nawet 200 szt. jaj. Larwa rozwija się w pąku ok. 5 tygodni. Dorosłe larwy opuszczają kwiaty i zagrzebują się w ziemi, gdzie się przepoczwarczają.


Pracownicy Instytutu Ochrony Roślin - PIB radzą, by w połowie każdego brzegu pola należy w różnych punktach w odstępach 2–3-metrowych wybrać losowo po 5 roślin i policzyć znajdujące się na nich chrząszcze, a następnie obliczyć, ile przypada średnio na 1 roślinę.


Chrząszcze można również liczyć, wybierając losowo po 10 roślin w różnych miejscach pola, ogółem w zależności od jego wielkości od 100 do 150 szt., a następnie obliczyć, ile chrząszczy przypada średnio na 1 roślinę.


Jednak zapowiadane jest ochłodzenie i może być ono bardzo pomocne nie tylko w tegorocznej walce ze słodyszkiem, ale także z chowaczami. Słodyszek i chowacze mogą się wycofać lub ich szkodliwość może być znacznie ograniczona.

 

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO