KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
29 marca 2020

Roszponka – idealna na wiosenne przesilenie

Roszponka to jedna z najzdrowszych odmian sałat. Dzięki zawartości wielu witamin i minerałów jest polecana szczególnie w wiosennej diecie, kiedy nasz organizm najbardziej ich potrzebuje. Sprawdźmy, co dokładnie kryje się w tych małych listkach i dlaczego roszponka wyróżnia się na tle innych sałat.

Najbardziej znaną odmianą roszponki jest ta o małych, ciemnozielonych liściach. Dzięki obecności olejków eterycznych, posiada charakterystyczny orzechowy posmak. Zwana jest również roszpunką, raszpanką, a nawet kozłkiem. Co ciekawe, zawiera w swoim składzie witaminę C, witaminy z grupy B, beta karoten, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, cynk, wapń i fosfor. To prawdziwy zastrzyk zdrowia! Jedzenie roszponki pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie, poprawi trawienie, pomoże usunąć toksyny z organizmu. Warto dodać, że sałata ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą jeść ją chorzy na cukrzycę. Poza tym jest mało kaloryczna – a to cenna wskazówka dla osób odchudzających się. Z powodzeniem może również zagościć w diecie kobiet w ciąży.

Roszponka na uspokojenie?

Mimo że roszponkę zaliczamy do sałat, to należy ona do rodziny roślin kozłkowatych. Podobnie jak kozłek lekarski wykazuje więc właściwości uspokajające. Sprawdzi się także w celu wzmocnienia organizmu w czasie przesilenia wiosennego. 

Zastosowanie roszponki w kuchni

Roszponka świetnie nadaje się do sporządzania różnego rodzaju sałatek. Jest również doskonałym składnikiem smoothie czy dodatkiem do kanapek.

Roszponka z domowego parapetu

Sałatę tę możemy zasadzić w ogródku, ale także zasiać w doniczce i przechowywać w domu (na słonecznym parapecie). Wtedy mamy pewność, że nie jest ona zanieczyszczona opryskami. Pamiętajmy także, żeby kupić nasiona ekologiczne.  

Zdrowa sałata z roszponką – nasza propozycja kulinarna

  • 3 garści liści roszponki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ser feta 
  • 1 żółta papryka
  • 1 mały ogórek zielony
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu,
  • sól, pieprz do smaku

Sałatę należy umyć, odcedzić z wody i ułożyć do miski, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, ser feta w kostkę, podobnie paprykę i ogórek. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Polewamy sosem (łączymy oliwę, sok z cytryny, miód, sól, pieprz – dokładnie mieszamy). Smacznego!

 

Roszponka na tle innych sałat wyróżnia się oryginalnym smakiem i bogatą wartością odżywczą. Warto wzbogacić o nią swoją wiosenną dietę!

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione