Konkurs dla szkół gastronomicznych
Jak podają organizatorzy, do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie szkół gastronomicznych, tj. techników oraz zasadniczych szkół zawodowych kształcących w zawodach gastronomicznych, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do udziału w finale konkursu, podczas którego na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu. Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody oraz dyplomy – informuje MRiRW.
Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła na adres: Biuro Konkursu Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, ul. Widok 20, lok. 1 00-023 Warszawa. Termin składania zgłoszeń upływa w dniu 29 kwietnia 2019 r.
Źródło: PIPRiL
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|