KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Wiosną dbamy o linię - 3 złote rady

Opublikowano 26.03.2019 r.
Coraz więcej osób narzeka na zbyt dużą wagę - szczególnie po zimie. Doradzamy więc, jak w sposób zrównoważony i odpowiedzialny pozbyć się kilku zbędnych kilogramów.

Głównymi dostarczycielami zbędnych kilogramów są: brak ruchu i nadmiar pokarmów – to wiadomo nie od dziś. Otyłość zaś znajduje się często wśród przyczyn najróżniejszych schorzeń. Nie chcemy proponować ultraszybkiej diety „cud”, stawiamy raczej na spokojne i odpowiedzialne działania. Nie chodzi o to, by jak najszybciej zrzucić jak najwięcej kilogramów. Może lepiej zmienić niektóre ze swoich żywieniowych nawyków? Na początek proponujemy 3 rady.

    1. Ruch, ruch, ruch

Jeżeli chcemy dbać o linię, spora ilość ruchu jest podstawą. Codzienny spacer to minimum. Warto pomyśleć o uprawianiu jakiegoś sportu, można zacząć od roweru lub ogrodnictwa :-) zwłaszcza, że pięknych dni wiosną, latem i jesienią nie brakuje. Warto znaleźć ulubioną dyscyplinę sportu i jej się poświęcić.

    2. Nie dojadaj między posiłkami

Ciastka, ciasteczka, paluszki, batoniki – bardzo często stanowią rodzaj przekąski między posiłkami. Takie przekąszanie to pierwszy krok do nadwagi. Jeżeli nie możemy pohamować podgryzania warto poszukać zdrowszych substytutów dla przegryzek. Może zasmakuje nam któreś z warzyw, owoców czy bakalii? Przy jedzeniu warto natomiast pamiętać o zasadzie „6U”. Zgodnie z tą zasadą, aby zdrowo (czyli w sposób nie prowadzący do nadwagi) się odżywiać, należy pamiętać o: : umiarkowaniu, uregulowaniu posiłków, urozmaiceniu, unikaniu niezdrowych produktów, uśmiechu (nie tylko przy jedzeniu) i uprawianiu sportu.

    3. Dni owocowo – warzywne

Dobrą kuracją pomagającą stosunkowo szybko pozbyć się „nadprogramowych” kilogramów są dni owocowe. Jeżeli uda się je wprowadzić raz w tygodniu, to efekty powinny przyjść po 2-3 miesiącach (oczywiście jeżeli w pozostałe dni odżywiamy się w sposób zdrowy i zrównoważony). W trakcie takiego dnia spożywa się dowolne ilości owoców lub warzyw, a bardzo ogranicza jadanie potraw mącznych. Najlepiej wykorzystywać warzywa i owoce surowe, ale można sięgnąć także po gotowane, najlepiej krótko i na parze. W trakcie owocowo-warzywnych dni, dobrze jest zrezygnować z wykorzystywania cukru i soli. Trzeba pamiętać też o piciu dużej ilości wody.

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO