Granat - to bomba zdrowia!

Granat jest owocem granatowca właściwego, krzewu lub niewielkiego drzewa pochodzącego pierwotnie z obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego. Dziś jest uprawiany w wielu krajach. Owoc granatu ma dość twardą łupinę, a w swoim wnętrzu liczne, soczyste nasiona.
Właściwości granatu
Owoc granatu to bogactwo polifenoli, naturalnych przeciwutleniaczy, które hamują powstawanie wolnych rodników. Poza tym posiada kwercetynę, naringeninę, luteolinę oraz ellagotaniny, uwalniające kwas elagowy, mający silne właściwości antyoksydacyjne. Granat jest również bogaty w fitoestrogeny - to związki roślinne, ktore działaja podobnie do estrogenów. Owoc ten zawiera witaminę C (jeden owoc pokrywa aż 40% jej dziennego zapotrzebowania), E, A, witaminy z grupy B oraz magnez, potas, fosfor, wapń i krzem. W jego składzie znajdziemy też błonnik, kwas foliowy oraz beta karoten. Warto dodać, że owoc granatu jest niskokaloryczny, bo jego 100 g dostarcza tylko 83 kcal. Ma też niski indeks glikemiczny, wynosi on 35.
Prozdrowotny granat
Bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, jakie zawiera granat ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, m.in.:
- wzmocnienie układy sercowo-naczyniowego,
- pozytywny wpływ na odporność,
- działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe,
- obniża ciśnienie krwi,
- zmniejsza poziom złego cholesterolu,
- pomaga uregulować gospodarkę hormonalną (szczególnie w okresie menopauzy),
- reguluje proces trawienia,
- pozytywnie wpływa na kondycję skóry.
Sok z granatu
Źródłem witamin, minerałów i polifenoli jest również sok z granatu, który wykazuje korzystne działanie prozdrowotne – dorośli mogą przyjmować około 30 ml soku, dzieci 15–20 ml dziennie. Znakomicie gasi pragnienie, zwłaszcza w upalne dni.
Soku z granatu nie powinny pić osoby z chorobami układu pokarmowego, ponieważ może on zaostrzyć nieprzyjemne objawy.
Jak obierać granaty?
Często do zjedzenia tego wartościowego owocu zniechęca jego twarda skórka. Polecamy jednak szybki sposób na obranie granatu. Najlepiej namoczyć owoc przez kilkanaście minut w ciepłej wodzie, po czym rozerwać skórkę i wysypać nasionka.
Charakterystyczny słodko-kwaśny smak sprawia, że granat jest chętnie wykorzystywany do dań na słodko oraz wytrawnych. Pestki garnatu można jeść same lub podawać np. z lodami, deserami, czy posypywać nimi sałatki. Świetnie sprawdzą się nawet jako dodatek do dań mięsnych.
![]() |
Redakcja kalendarzrolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|